2086979
Autosport

Van der Mark pakt ook de dubbel op Donington

Michael van der Mark

Michael van der Mark

Motorcoureur Michael van der Mark heeft zijn raceweekeinde op het circuit van Donington Park tot een compleet succes gemaakt.

Michael van der Mark

Michael van der Mark

Nadat de 25-jarige Yamaha-rijder uit Rotterdam al de eerste race op zaterdag had gewonnen, waardoor hij de eerste Nederlandse coureur werd die een WK Superbikerace op zijn naam schreef, was hij ook in de tweede race ongenaakbaar.

"Dat ik de dubbel zou pakken, had ik nooit verwacht. Het is ongelooflijk. Ik kan het nog nauwelijks geloven", sprak hij nog wat beduusd maar enorm blij.

Vanaf de derde startrij zat Van der Mark er meteen goed bij. Zijn teamgenoot Alex Lowes had een nog betere start en lag lange tijd aan de leiding. De Nederlander kwam echter steeds meer op stoom en wist Lowes te achterhalen maar nog niet te passeren.

Dat lukte wel regerend wereldkampioen Jonathan Rea op zijn Kawasaki. Met hem en Lowes duelleerde Van der Mark om de koppositie die hij met nog zes ronden voor de boeg innam. Gestaag wist hij zijn voorsprong uit te bouwen tot ruim twee seconden op de finishlijn.

In de laatste ronde snoepte de talentvolle Turk Toprak Razgatlioglu de tweede plaats af van merkgenoot Rea. Het was voor hem zijn eerste podium in zijn debuutseizoen bij de superbikes. Van der Mark ging voor de zestiende keer in zijn vierde superbikejaar naar het rostrum. Lowes eindigde net als zaterdag op de vierde plaats.

"Wat een race was het", glunderde de winnaar. "Ik voelde me niet zo goed op de motor als zaterdag, maar ik gebruikte mijn hoofd door rustig te blijven. Ik probeerde weg te komen bij Alex en Rea en dat lukte. Deze overwinning voelt zo goed na al het harde werken van mijn team. Ik hoop dat er nog meer dubbels komen".

Het Nederlandse Red Bull Honda-team pakte weer een toptien-klassering. Leon Camier die wegens blessures zes weken buitenspel stond, eindigde als achtste.

Uitslag

Race 2: 1. Van der Mark (Ned) Yamaha, 2. Razgatlioglu (Tur) Kawasaki, 3. Rea (GBr) Kawasaki, 4. Lowes (GBr) Yamaha, 5. Davies (GBr) Ducati, 6. Sykes (GBr) Kawasaki, 7. Savadori (Ita) Aprilia, 8. Camier (GBr) Honda, 9. Torres (Spa) MV Agusta, 10. Baz (Fra) BMW.

WK-stand: 1. Rea 245, 2. Davies 181, 3. Van der Mark 163, 4. Sykes 163, 5. Melandri (Ita) Ducati 136, 6. Fores  (Spa) Ducati 124, 7. Lowes 118.