Sport/Tennis
2087013158
Tennis

Arantxa Rus sneuvelt al vroeg op Roland Garros

Arantxa Rus

Arantxa Rus

Arantxa Rus heeft haar eersterondepartij op Roland Garros niet overleefd. Elena Rybakina uit Kazachstan bleek dinsdagmiddag in drie sets te sterk.

Arantxa Rus

Arantxa Rus

De wedstrijd werd maandagavond gestaakt wegens de regen toen de beste tennisster van Nederland in de tweede set leidde met 4-2. In de eerste set was Rus kansloos onderuit gegaan met 6-1.

Bij de hervatting pakte de 31-jarige Rus de tweede set knap met 7-5 nadat ze eerder nog een wedstrijdpunt op 4-5 had weggeslagen. In de beslissende set, die in de openinsgfase nog wel spannend was, trok Rus uiteindelijk aan het kortste eind. Rybakina, de nummer 16 van de wereld, won met 6-2.

In 2012 wist de 31-jarige Rus voor het laatst een wedstrijd te winnen in Parijs. Ze reikte toen uiteindelijk tot de vierde ronde, haar beste resultaat ooit op een grandslamtoernooi. Sindsdien won ze nog maar drie wedstrijden op de grand slams.

Rus was de enige Nederlandse vrouw in het hoofdtoernooi. Bij de mannen bereikten Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp zondag wel de tweede ronde.

„Natuurlijk wil je winnen, maar ik heb de afgelopen grand slams ook zware lotingen gehad. Dit meisje is ook de nummer 16 van de wereld”, aldus Rus. „Ik heb een goede wedstrijd gespeeld. Het is jammer dat ik op 2-2 in de derde set de break niet wist te maken, want dat was het kantelpunt. Als je tegen een topspeelster je kansen niet pakt, dan pakt zij ze.”

Maandagavond werd het duel onderbroken vanwege de regen. „Het komt niet vaak voor dat je een wedstrijd over twee dagen speelt, dus het was even omschakelen en zaak dat je meteen scherp begint. Het is balen, want ik had gister het momentum. Vandaag was het weer een nieuwe dag. Ik zat er dichtbij.”

Rus slaat Rosmalen over

Rus doet volgende maand niet mee aan het grastoernooi van Rosmalen. „Tegelijkertijd met Rosmalen is er ook een WTA-toernooi op gravel in Valencia en omdat er op Wimbledon toch geen punten te verdienen zijn, trek ik mijn gravelseizoen liever nog even door”, zei Rus.

Het grastoernooi van Rosmalen begint op maandag 6 juni. Het evenement geldt als voorbereidingstoernooi voor Wimbledon, waar dit jaar geen punten voor de wereldranglijst te verdienen zijn. Dat hebben de tennisbonden bepaald als reactie op het besluit van de Britten om Russische en Wit-Russische tennissers te weren vanwege de oorlog in Oekraïne.