Sport/Wielrennen
2087033313
Wielrennen

Hevige regenval teistert WK wielrennen

De renners ploeteren door flinke plassen.

De renners ploeteren door flinke plassen.

De wereldtitelstrijd wielrennen op de weg bij de mannen ondervindt op alle mogelijke manieren hinder van het slechte weer in Yorkshire. De koers moest al worden ingekort, terwijl bij de finish alle fanzones met tv-schermen gesloten zijn. De tv-uitzending moes tijdelijk worden onderbroken omdat het vliegtuig dat de beelden vanaf de motor doorstraalt moest tanken.

De renners ploeteren door flinke plassen.

De renners ploeteren door flinke plassen.

Vanwege het slechte weer mag er geen ander vliegtuig opstijgen, meldt de internationale wielrenunie UCI. Een helikopter voor beelden vanuit de lucht was sowieso al niet opgestegen.

Door het slechte weer werd de start van de wegwedstrijd al uitgesteld. Het startschot klonk nu om 10:00 uur in plaats van om 09:40 uur. Verder werd het parcours ingekort. Waar aanvankelijk zeven lokale rondjes van elk 13,8 kilometer in finishplek Harrogate op het programma stonden, moet het peloton er nu wel negen (ingekorte) afleggen. De grootste aanpassing zit in de zogenoemde noordelijke lus, waar het weer het meest ontstuimig is. Daardoor worden venijnige beklimmingen Buttertubs en Grinton Moor door de renners niet meer aangedaan.

De koers telt nu nog 261 in plaats van de oorspronkelijke 285 kilometer. De Nederlander Mathieu van der Poel is één van de grote favorieten om de wereldtitel voor zich op te eisen. De finish wordt nu rond 16:30 uur verwacht.

Op het parcours van de wegwedstrijd bij de WK wielrennen kan Mathieu van der Poel op veel steun rekenen.

Op het parcours van de wegwedstrijd bij de WK wielrennen kan Mathieu van der Poel op veel steun rekenen.

„Ik heb een goede voorbereiding gekend en ik voel me goed. De laatste week was het vooral belangrijk om niet ziek te worden. Daar ben ik in geslaagd. Het is nu hopen op een goede dag”, keek Van der Poel eerder al vooruit op de wegwedstrijd.

„Niemand zal het erg vinden om minder kilometers te moeten afleggen in dit weer. Ik zag in de bus geen huilende gezichten”, zei bondscoach Koos Moerenhout voor de start bij de NOS. Ook Van der Poel vindt het niet erg dat er 20 kilometer minder moet worden afgelegd. „Denk dat dat voor mij zeker geen nadeel hoeft te zijn. Ik zag foto’s dat het deels onder water stond. Het lijkt me een goede beslissing”, zei de Nederlandse favoriet.

Bekijk hieronder een interview met Mathieu van der Poel over de WK wielrennen: