Sport/Voetbal
2092729566
Voetbal

PSV treft Galatasaray in voorronde Champions League, Feyenoord naar Montenegro of Kosovo

PSV kan aan de bak.

PSV kan aan de bak.

Amsterdam - PSV speelt in de tweede voorronde van de Champions League tegen Galatasaray. Bij de club zijn onder andere Ryan Babel, Ryan Donk en Halil Dervisoglu actief. De Eindhovenaren starten met een thuisduel.

PSV kan aan de bak.

PSV kan aan de bak.

De wedstrijden vinden plaats op 20/21 en 27/28 juli. Gaat PSV door naar de volgende ronde, dan verzekert het zich van Europa League-voetbal. Gebeurt dat niet, dan komt het - net zoals AZ - in de voorronde van de Europa League terecht.

PSV speelde in het verleden al zes keer tegen Galatasaray en bewaart daar over het algemeen goede herinneringen aan. Onder andere in het seizoen 1987/88, waarin PSV de Europacup I won, stonden de twee tegenover elkaar. In Eindhoven werd het 3-0, waarna de Turken de achterstand in eigen huis niet volledig wisten te repareren (2-0).

Veertien jaar later (groepsfase Champions League) stonden er bijna dezelfde scores op het scorebord, alleen scoorde Galatasaray dit keer ook een doelpunt in het Philips Stadion. Vijf jaar later in de groepsfase van de Champions League won PSV beide duels. 2-1 in eigen huis en 0-2 werd het in Turkije.

„We staan voor een mooie uitdaging”, zegt directeur voetbalzaken John de Jong van PSV. „Galatasaray is het afgelopen jaar als tweede geëindigd in de Turkse competitie. Het is op dit moment uiteraard nog lastig om aan te geven wat het exacte niveau van de club is, maar uit het resultaat van afgelopen seizoen mag je opmaken dat zij en PSV aan elkaar gewaagd zijn. Wij hebben de ambitie om de groepsfase van de Champions League te halen en daarvoor zal alles in het teken staan.”

De UEFA heeft besloten om tijdens alle voorronde-duels alleen supporters van de thuisclub toe te laten. PSV houdt daarbij vast aan de regels van de Nederlandse overheid, wat betekent dat er in het Philips Stadion minimaal 25.000 fans welkom zijn. Zij moeten kunnen aantonen dat zij volledig gevaccineerd zijn of een (gratis) negatieve coronatest kunnen overleggen.

„Het is fantastisch dat we binnenkort met onze fans kunnen genieten van voetbal. Hier hebben we lang naar uitgekeken”, zegt commercieel directeur Frans Janssen. „Maar in onze optiek horen daar ook uitsupporters bij. Wij vinden het jammer en onbegrijpelijk dat de UEFA anders heeft besloten. Heel Europa versoepelt, tijdens het EK vliegen voetballiefhebbers het eigen nationale team achterna, maar in clubverband blijkt dat volgens de bond niet mogelijk.”

Feyenoord naar Montenegro of Kosovo

Feyenoord voetbalt in de tweede voorronde van het nieuwe Europese toernooi in de Conference League tegen FK Dečić of FC Drita, respectievelijk afkomstig uit Montenegro en Kosovo. Beide clubs ontmoeten elkaar eerst nog in de eerste voorronde. Dit was de uitkomst van de loting van UEFA, woensdag in Lyon.

Feyenoord speelt op 22 juli eerst uit. De return in de Kuip is een week later.