Nieuws/Sport
2098496171
Sport

Oudste vrouw ter wereld Kane Tanaka (118) gaat met olympische vlam ’lopen’

Kane Tanaka eet taart voor haar destijds 116e verjaardag.

Kane Tanaka eet taart voor haar destijds 116e verjaardag.

TOKIO - Ze is bijna net zo oud als de moderne Olympische Spelen, want die werden voor het eerst gehouden in 1896. Kane Tanaka is 118 jaar oud en bereidt zich voor om bij de opening van de Spelen in Tokio met de olympische vlam te gaan ’lopen’. Wel met behulp van haar kleinzoon en haar achterkleindochter.

Kane Tanaka eet taart voor haar destijds 116e verjaardag.

Kane Tanaka eet taart voor haar destijds 116e verjaardag.

Tanaka overleefde twee keer kanker en ook tot tweemaal toe mondiale pandemieën. Haar familie moet haar op de bewuste dag zo’n 100 meter voortduwen in haar rolstoel. Maar de ruim een eeuw oude Tanaka is vastbesloten om de laatste meters zelf te gaan lopen, om zodoende de vlam aan de volgende renner door te geven.

Nog steeds heerst er onduidelijkheid over op welke manier de Spelen georganiseerd gaan worden. Nog deze maand volgt er in Tokio een besluit over het al dan niet toelaten van buitenlandse toeschouwers tijdens de Spelen.

De Spelen werden vanwege de coronapandemie met een jaar uitgesteld. Enquêtes hebben uitgewezen dat een groot deel van de Japanse bevolking gezien de huidige onzekere stand van zaken rond corona een voorstander is van nieuw uitstel of zelfs afstel. „Onder de huidige omstandigheden kunnen wij hoe dan ook geen toeschouwers uit het buitenland accepteren”, zo citeerde de krant Mainichi een bron.

„De veiligheid staat voorop”, zei Tokio’s gouverneur Yoriko Koike woensdag. IOC-voorzitter Thomas Bach noemde de maatregelen tegen het coronavirus „de sleutel tot het succes” van de Spelen in Tokio.