2099047
Darts

Van Gerwen: ’Koeman heeft het echt op de rit’

Pijlsnel naar het EK...

Weghorst en Van Gerwen.

Weghorst en Van Gerwen.

Wout Weghorst is niet alleen een makkelijk scorende spits, maar kan ook een aardig potje darten. De aanvaller van AZ en Oranje maakte tijdens het verrassingsbezoek van Michael van Gerwen in het spelershotel indruk op de nummer één van de wereld. „Wout was de beste”, aldus de kenner.

Weghorst en Van Gerwen.

Weghorst en Van Gerwen.

„Bij het ingooien, liet hij twee keer 180 noteren en tegen mij gooide hij 140, 123 en finishte hij de eerste leg op 38. Dat is knap.”

Lees ook: - Weghorst verrast Van Gerwen

Van Gerwen was vereerd door de uitnodiging uit Zeist. „De KNVB wilde iets leuks regelen voor de spelersgroep, aan teambuilding doen. En ik vond het hartstikke leuk om met die jongens te darten, want natuurlijk ben ik fan van het Nederlands elftal. Ik heb genoten van de WK’s van 2010 en 2014, maar op het moment is het iets minder...”, doelde Mighty Mike met zijn karakteristieke bulderlach op de misgelopen EK’s van 2016 en het komende WK.

Maar als het aan Van Gerwen ligt, plaats Nederland zich pijlsnel voor het EK van 2020. „Ronald Koeman is nu een team aan het bouwen om Nederland op de volgende toernooien weer aanwezig te laten zijn. En als ik daar een mini-, ministeentje aan heb kunnen bijdragen, is dat mooi.”

De trotse winnaar van de Premier League Darts constateerde in Hotel Woudschoten in elk geval dat Oranje op de goede weg is. „Het viel me echt op dat de sfeer er goed in zit. Het gaat er gemoedelijk aan toe en Koeman heeft het echt op de rit, zo lijkt het.”

Speciaal voor de komst van de Brabander waren er zes dartborden opgehangen. „En bij binnenkomst waren de spelers al fanatiek bezig. Ik dacht dat de animo wel zou meevallen, maar iedereen deed mee. Of het nou Weghorst of Memphis Depay en Georginio Wijnaldum was, ze stonden allemaal pijltjes te gooien. Dat darts leeft, blijkt wel uit het feit dat ik ben uitgenodigd. De populariteit van de sport heeft ook met de live-uitzendingen op tv te maken en met mijn prestaties, want hoe beter ik het doe hoe meer het wordt gevolgd.”

Zoals Van Gerwen de voetballers bewondert, voelde hij andersom ook het respect. Onlangs reisde Robin van Persie nog speciaal voor hem naar de finale van de Premier League Darts. „In Zeist voelde ik ook de waardering. Maar iedereen was vooral lekker zichzelf. Er werd niet de hele avond alleen maar over voetbal of darts geluld, maar juist veel over allerlei alledaagse dingen. Dat vinden die jongens ook fijn”, aldus de beste darter ter wereld, die een hapje meeat en door het hotel werd rondgeleid.

Na een introductiefilmpje en een korte toespraak van Koeman werden de pijlen op het bord gericht. Dus ook door Jeroen Zoet, een goede vriend van Van Gerwen. De PSV-keeper kan redelijk darten, al plaatste MvG daar dollend een kanttekening bij. „Jeroen kan beter tafeltennissen, want daarmee verloor ik van hem.”

Weghorst was voor de tweevoudig wereldkampioen het bewijs dat er in de spelershomes van de Eredivisie-clubs driftig op los wordt gedart. „Die jongens moeten natuurlijk veel trainen, staan veel op het veld, maar als het kan, is dit natuurlijk een mooie vrijetijdsbesteding. De een vindt de PlayStation leuk, de ander houdt van hartenjagen en sommige jongens darten graag.”

Gevraagd naar dé Oranjespeler voor wie Van Gerwen naar het stadion komt, scoorde hij bonuspunten bij Zoet. „Voor Jeroen, omdat hij een maatje van me is. Nee, ik kom niet speciaal voor één iemand. Ik vind het spelletje gewoon leuk. Het is mooi om ze te zien spelen en nog mooier om ze te zien winnen.”

Van Gerwen, die komend weekeinde samen met Raymond van Barneveld het WK landenteams speelt, slaagde er niet in Koeman ook aan het darten te krijgen. „Hij was de jongens meer aan het coachen en drukte ons op het hart vooral lekker ons ding te doen.”

Mocht Weghorst niet slagen in het buitenland, dan kan hij volgens Mighty Mike altijd nog een dartscarrière overwegen. „Dan heeft hij nog wel wat trainingsuurtjes nodig, maar hij heeft talent.”