Nieuws/Sport
2100
Sport

Tiger Woods geheim wapen in Ryder Cup

Tiger Woods

Tiger Woods

Tiger Woods zal geen bal slaan tijdens de Ryder Cup, maar als vice-captain mag hij gezien worden als het geheime wapen van de Verenigde Staten. De veertienvoudig major-winnaar zal zich vanaf vandaag veelvuldig op de baan van Hazeltine laten gelden om Europa van de vierde Ryder Cup op rij af te houden.

Tiger Woods

Tiger Woods

Door een rugblessure die hem bijna twee jaar parten speelde, is het 40-jarige fenomeen weggezakt naar de 754e plaats op de wereldranglijst. Vandaar dat hij ’slechts’ als vice-captain zal fungeren. In die rol is de kans overigens groot dat hij meer van waarde is dan als speler. In zeven actieve deelnames kwam hij namelijk slechts tot dertien zeges, drie remises en verloor hij liefst zeventien partijen. De VS wonnen met Woods in het team slechts één keer en dat was in 1999.

2012

Met Tiger - die volgende week als speler zijn rentree maakt - aan de zijlijn is Amerika op eigen grond gebrand om de Ryder Cup te veroveren. De schande van 2012 in Medinah moet worden uitgewist. Destijds stonden de VS met alleen de singles te gaan op een bijna onoverbrugbare voorsprong van vier punten, maar uiteindelijk ging toch Europa met een ontketende Ian Poulter - nu ook vice-captain - er met de zege vandoor.

„Alleen zijn aanwezigheid al gaat onze ploeg een enorme ’boost’ geven”, zei VS-captain Davis Love III. „Tiger is tevens geweldig betrokken bij alles wat er moet gebeuren om te winnen”, zo denkt Woods onder andere mee over de tactiek en koppels, die het meest succesvol kunnen zijn. „Hij is bereid om er alles aan te doen.”

Colin Montgomerie

Woods zelf geeft geen interviews, omdat hij zich volledig wilde concentreren op zijn rol als assistent van Love. „Onze ’rookies’ zullen onder de indruk zijn van Tigers aanwezigheid”, liet Ryder Cup-icoon en de winnende Europese captain van 2010, Colin Montgomerie, weten. „Het publiek zal zijn naam scanderen. Woods geeft Amerika een voordeel, daar ben ik van overtuigd.”