Nieuws/Sport
2101147
Sport

Van der Weijden gaat Elfstedentocht zwemmen

Van der Weijden gaat de Elfstedentocht zwemmen.

Van der Weijden gaat de Elfstedentocht zwemmen.

Oud-zwemmer Maarten van der Weijden gaat op een bijzondere manier geld inzamelen voor kankeronderzoek: hij gaat van 18 tot en met 20 augustus zwemmen langs de route van de Elfstedentocht.

Van der Weijden gaat de Elfstedentocht zwemmen.

Van der Weijden gaat de Elfstedentocht zwemmen.

Het gaat om een afstand van 200 kilometer, die Van der Weijden nonstop hoopt te kunnen afleggen.

,,Het is niet zo dat ik een stukje ga zwemmen en dan in een hotel de nacht doorbreng. Nee, ik zwem gemiddeld 3,5 kilometer per uur dus ik heb zeker tweeënhalve dag nodig om de afstand af te leggen." Mensen kunnen tegen betaling van 11 euro een stuk meezwemmen (500 meter of 2000 meter). Voorwaarde is dat ze zich laten sponsoren, liefst tot een bedrag van 1000 euro. ,,Maar als mensen hun stinkende best doen en 800 euro ophalen is het ook prachtig. Elke euro is meegenomen", aldus Van der Weijden op een perspresentatie in het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

De route wijkt op kleine punten af van de Elfstedenroute. Zo is de finish in Leeuwarden niet op de Bonkevaart, maar bij de iets verder gelegen Prinsentuin. Van der Weijden hoopt daar op maandagavond tussen 19.00 en 20.00 aan te komen.

De oud-zwemmer, die tien jaar geleden olympisch goud haalde in China bij de 10 kilometer op open water, is zelf voormalig kankerpatiënt - hij had leukemie. ,,Ik heb het geluk gehad te genezen. Anderen hebben dat geluk niet en dat voelt onrechtvaardig. Onderzoek betekent meer kennis en meer kans op overleven. Daarom wil ik alles geven, vooral wat ik goed kan: lang zwemmen."

Van der Weijden ziet vooral op tegen de afkoeling door de lage watertemperatuur en het slaapgebrek. Met name de tweede nacht wordt moeilijk, denkt hij: ,,Dat is het saaie stuk tussen Franeker en Dokkum, de hel van het noorden, terwijl je lichaam schreeuwt om slaap." De zwemmer wordt geholpen door een speciaal voor hem ontwikkeld wetsuit dat hem warm moeten houden. Ook wordt zijn kerntemperatuur permanent gemeten door de 'thermometerpillen' die hij inslikt. Op een speciaal ontwikkeld vlot zal hij korte periodes van 90 minuten kunnen slapen, en eten en drinken worden hem op een stok aangereikt. Op de kluunplekken wordt Van der Weijden met een hijskraan, in een zogeheten dolfijnenzak overgetild.