Sport/Voetbal
2101390696
Voetbal

Voetbalfans op vingers getikt: ’Zitten niet te wachten op netten of dichte biertaps’

KNVB maakt zich zorgen over wangedrag in stadions: ’Volstrekt onacceptabel’

De spelers van Vitesse woden bekogeld met bierbekers.

De spelers van Vitesse woden bekogeld met bierbekers.

De KNVB is bezorgd over de toename van ongeregeldheden in het betaald voetbal. Dat zegt directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen van de organisatie, samen met Jan de Jong van de Eredivisie CV en Marc Boele van de Keuken Kampioen Divisie. „Het veelvuldig stilleggen van wedstrijden en het uitdelen van straffen maken het voetbal er niet leuker op.”

De spelers van Vitesse woden bekogeld met bierbekers.

De spelers van Vitesse woden bekogeld met bierbekers.

De incidenten staan mogelijk niet helemaal op zichzelf. „Ook buiten Nederland lijken de ongeregeldheden toe te nemen nu na de coronacrisis weer volop supporters het stadion in mogen”, aldus de drie, daarmee met name verwijzend naar incidenten in Frankrijk. „We zijn erg blij dat we in het betaald voetbal vanaf komend weekend weer 100 procent van de stadioncapaciteit mogen gebruiken, maar het zal duidelijk zijn dat we dit wangedrag in de stadions graag direct zien verdwijnen. We roepen alle supporters dan ook op hun club op een positieve manier te ondersteunen.”

Meerdere wedstrijden in de Eredivisie werden in de afgelopen periode stilgelegd, omdat er bier of voorwerpen op het veld werden gegooid. Ook kwamen fans het veld op, zoals woensdag nog bij een thuiswedstrijd van FC Groningen. „Dat keuren wij ten zeerste af en hiermee worden duidelijke regels overtreden. Dit soort zaken zorgt voor vervelende en onveilige situaties op de tribunes en op het veld”, aldus Van Leeuwen, De Jong en Boele.

De organisaties noemen het gedrag „volstrekt onacceptabel.” Clubs en KNVB doen er alles aan om daders van dergelijke ongeregeldheden op te sporen. Zij kunnen een boete en een jarenlang landelijk stadionverbod tegemoetzien.

Een fan wordt naar de grond getrokken door een steward.

Een fan wordt naar de grond getrokken door een steward.

Supporterscollectief

Na drie incidenten in vijf dagen tijd met supporters in voetbalstadions roept het Supporterscollectief Nederland de toeschouwers op om zich te gedragen. Van een trend is volgens voorzitter Matthijs Keuning geen sprake. „Maar het zijn wel een aantal incidenten kort achter elkaar, dat valt op. Laten we met elkaar zorgen dat dit niet verder gaat. Want op netten langs het veld of dichte biertaps zit helemaal niemand te wachten”, zegt Keuning.

Het duel tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk lag zaterdag bijna een half uur stil, nadat aanhangers van de thuisclub eerst glazen bier en later ook aanstekers op het veld hadden gegooid. Scheidsrechter Richard Martens was het na twee waarschuwingen zat en stuurde de spelers naar de kleedkamers.

"Dan maak je het misschien wel gelijk heel groot. Zo nu en dan gebeurt er wel eens iets in de stadions. Toevallig is dat nu een paar keer achter elkaar"

Een dag later moest zijn collega Kevin Blom de IJsselderby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle voor rust tot twee keer toe onderbreken, omdat vanuit het uitvak in de Adelaarshorst stoeltjes op het veld werden gegooid en ook vuurwerk.

Woensdagavond ging het mis in Groningen, waar Vitesse-doelman Markus Schubert vlak voor het begin van de tweede helft een volle beker bier tegen zijn hoofd kreeg. Tijdens de onderbreking die volgde, renden enkele toeschouwers over het veld. Directeur Wouter Gudde van FC Groningen sprak van een trend. „Maar dan maak je het misschien wel gelijk heel groot”, zegt Keuning. „We zijn pas net aan het seizoen begonnen. Zo nu en dan gebeurt er wel eens iets in de stadions. Toevallig is dat nu een paar keer achter elkaar. Het is heel vroeg om daar conclusies aan te verbinden. Als we aan het einde van het seizoen concluderen dat het extreem veel meer is dan voorgaande jaren, dan moeten we daar wel iets mee. Het gaat nu om een heel klein aantal bezoekers wat zoiets doet. Veruit de meeste toeschouwers drinken hun biertje gewoon op.”

Het Supporterscollectief, waarbij supportersverenigingen van vrijwel alle profclubs zijn aangesloten, hoopt dat de KNVB en de clubs de voetbalfans ook gaan oproepen zich wat beter te gedragen. „Houd het gezellig, zorg voor een geweldige sfeer en drink dat bier vooral op”, aldus Keuning.

Neraysho Kasanwirjo wijst een veldbetreder terecht.

Neraysho Kasanwirjo wijst een veldbetreder terecht.

Volledig gevuld

Vanaf komende zaterdag mogen de voetbalstadions voor het eerst in ruim 1,5 jaar weer volledig gevuld worden. Vanwege de coronacrisis werd lang zonder publiek gespeeld. In de eerste weken van dit seizoen mochten de clubs maximaal twee derde van de capaciteit van hun stadions gebruiken. „We gaan stap voor stap de goede kant op”, aldus Keuning. „We hopen dat ook het coronatoegangsbewijs snel niet meer nodig is, zodat we weer op een normale manier naar het voetbal kunnen gaan.”