Sport/Wielrennen
210225
Wielrennen

Hein Verbruggen, sportbestuurder met brede rug en heldere visie

Hein Verbruggen tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008.

Hein Verbruggen tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008.

Met het overlijden van Hein Verbruggen verliest Nederland zijn meest invloedrijke sportbestuurder. Nadat hij in 1991 werd gekozen als voorzitter van de internationale wielrenunie (UCI) volgde in 1996 het lidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité. Vanaf 2008 was Verbruggen erelid van het IOC.

Hein Verbruggen tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008.

Hein Verbruggen tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008.

De laatste jaren verscheen de geboren Helmonder steeds minder in beeld. Tijdens het onderzoek naar de dopingpraktijken van meervoudig Tourwinnaar Lance Armstrong werd Verbruggen beschuldigd van manipulatie van dopingstalen en corruptie. Beschuldigingen die in het omstreden CIRC-rapport niet bewezen konden worden. Zoals hij had voorspeld.

Hoge bomen vangen veel wind en dat heeft Verbruggen aan den lijve ondervonden. Tijdens het dopingschandaal rond Festina en TVM in de Tour van 1998 werd hij zelfs voor de Franse rechtbank gedaagd.

Als voorzitter van de coördinatiecommissie van het IOC voor de Olympische Spelen van 2008 in China werd hij vanwege de mensenrechten zwaar onder vuur genomen. Verbruggen verdedigde zich door te stellen dat het IOC geen politieke organisatie was. The Beijing Games werden een groot succes en Verbruggen werd benoemd tot ereburger van Peking.

De een noemde hem een dictator, de ander visionair. Het deed hem niets. Onder zijn leiding maakte het profwielrennen een enorme sprong vooruit. In binnen- en buitenland werd Verbruggen zeer gewaardeerd vanwege zijn enorme verdiensten voor de sport.

Op het persoonlijke vlak was het een genoegen om in zijn gezelschap te verkeren. Talloze mooie verhalen en onvergetelijke anecdotes kwamen uit zijn mond. Zelfs toen hij ernstig ziek was, sprak hij over hoop en vertrouwen in de toekomst.

Afgelopen nacht overleed Hein Verbruggen. De internationale sportwereld zal hem missen.

Bert Schaap  

Lees ook:

Hein Verbruggen leefde altijd in het offensief

- Koning: 'Verbruggen man met groot hart'