Sport/Voetbal
2103104263
Voetbal

De Ligt slaapt maar drie uurtjes na ’slagveld’

Matthijs de Ligt in duel met Lautaro Martinez van Internazionale.

Matthijs de Ligt in duel met Lautaro Martinez van Internazionale.

ZEIST - Matthijs de Ligt kreeg in zijn beginperiode bij Juventus veel kritiek. Inmiddels voelt de 20-jarige centrale verdediger zich steeds beter op zijn gemak bij de Italiaanse kampioen.

Matthijs de Ligt in duel met Lautaro Martinez van Internazionale.

Matthijs de Ligt in duel met Lautaro Martinez van Internazionale.

„Ik sta hier nu anders dan tijdens de vorige interlandperiode. Na de wedstrijd tegen Estland heb ik volgens mij zes wedstrijden gespeeld, waarvan vijf prima tot goed. Ik kan wel zeggen dat ik meer gewend ben, maar het moet nog steeds beter”, zei De Ligt maandag in Zeist, waar hij zich meldde voor de komende twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Noord-Ierland (donderdag) en Wit-Rusland (zondag).

Kleine oogjes

De Ligt speelde zondagavond met Juventus de belangrijke uitwedstrijd tegen Internazionale. De oud-Ajacied veroorzaakte in de eerste helft, bij een voorsprong (0-1), een strafschop wegens hands. „Ik kreeg de bal voor mijn gevoel niet tegen mijn arm, ik dacht dat hij tegen de zijkant van mijn lichaam aankwam. Daarom vroeg ik ook om de VAR, maar de scheidsrechter besliste anders. Dan moet je de knop weer omzetten”, aldus De Ligt, die zich met kleine oogjes bij de selectie van Oranje meldde. „Ik heb denk ik maar drie uur geslapen, het was een kort nachtje.”

Juventus won wel (1-2) en nam de eerste plaats van Inter over. De Ligt had genoten van de wedstrijd. „Het was een slagveld, een wedstrijd met een hoge intensiteit”, sprak de verdediger, die na een paar maanden Italië wel gewend is om met kritiek om te gaan. „Je balanceert op een dun koordje of je het goed of fout doet, dat is helaas het leven van een verdediger. Dit soort wedstrijden tegen Inter zijn geweldige krachtmetingen, die maak ik niet wekelijks mee. Ik probeer te leren van de fouten die ik maak.”

’Niet de speler die ik ben’

De Ligt vond het best lastig om om te gaan met de druk. „Ik was natuurlijk een grote aankoop en wilde geen fouten maken. Maar zo moet je juist niet denken, met die gedachte heb ik namelijk nog nooit gespeeld”, aldus De Ligt. „Na de wedstrijd tegen Atletico in de Champions League heb ik tegen mezelf gezegd: dit is niet de speler die ik ben. Daarna ben ik met meer vertrouwen gaan spelen en sindsdien is de stijgende lijn ingezet.”