Sport/Wielrennen
2103715877
Wielrennen

Team Ineos-baas Dave Brailsford:

’Verplaatsing Tour de France wellicht in voordeel viervoudig winnaar Chris Froome’

Chris Froome

Chris Froome

LONDEN - Het uitstellen van de start van de Tour de France met twee maanden biedt Chris Froome de mogelijkheid verder naar topvorm toe te werken.

Chris Froome

Chris Froome

De Brit, viervoudig Tourwinnaar, had lang nodig om te herstellen van een zware val in het Critérium du Dauphiné van vorige zomer. Froome maakte dit voorjaar zijn rentree in het peloton, maar de vraag was of er tijd genoeg was om eind juni in goede conditie op jacht te gaan naar een vijfde Tourzege.

„Het is ongelooflijk hoe hij thuis kan trainen”, zei Dave Brailsford, de baas van de Britse ploeg Ineos, in The Times. „Wat hij daar allemaal uitvoert: ’s morgens in de gym, daarna op de fietstrainer. De uren die hij maakt, het doet pijn aan je ogen. Ik denk dat het uitstel hem alleen maar meer motiveert.”

Volgens Brailsford kan Froomes lange afwezigheid op topniveau nu in zijn voordeel werken: „De tijd die hij verloren heeft, geeft hem nu wellicht de inspiratie nog dieper te gaan dan zijn concurrenten.” Froome won de Tour in 2013, 2015, 2016 en 2017 en heeft nog één zege nodig om op gelijke hoogte te komen met de recordhouders Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain. De Tour begint nu - onder voorbehoud - op 29 augustus.

Terugtrekken uit Tour

Team Ineos zal zich terugtrekken uit de naar eind augustus verplaatste Ronde van Frankrijk als de beschermingsmaatregelen tegen het coronavirus ontoereikend blijken te zijn. Dat heeft Brailsford, vrijdag verklaard in een interview met de krant The Guardian.

Brailsford zal naar eigen zeggen niet aarzelen om zijn team uit de rittenkoers te halen indien de voorzorgsmaatregelen niet „op maat, intelligent en verantwoordelijk” zijn.

„Zolang de Tour op het programma staat, zijn we van zin om deel te nemen. Maar we zullen ook opvolgen hoe de zaken evolueren. Dat is een verstandige, verantwoordelijke en redelijke benadering”, aldus Brailsford, die verwees naar de beslissing van het Britse team om zich terug te trekken voor Parijs-Nice omdat de veiligheid van de renners volgens hen niet kon gegarandeerd worden.

Brailsford krijgt steun van Jonathan Vaughters, manager van Education First. Ook Vaughters verwacht gepaste maatregelen. „Het is waarschijnlijk een goed idee om de renners in quarantaine te plaatsen voor de start”, klinkt het. Vaughters is verder van mening dat organisator ASO te snel de optie van een Tour zonder supporters aan de kant heeft geschoven. „Ik weet dat dat niet tot de traditie behoort. Maar dat lijkt me een goede optie, want je beperkt het risico tot een minimum.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo