Sport/Tennis
2104916240
Tennis

Nederlandse brengt nummer 1 van de wereld aan het wankelen

Topfavoriet Swiatek voorkomt nipt superstunt van Kerkhove op Wimbledon

Lesley Pattinama-Kerkhove retourneert een bal tegen Swiatek.

Lesley Pattinama-Kerkhove retourneert een bal tegen Swiatek.

LONDEN - Lesley Pattinama-Kerkhove heeft op Wimbledon net niet voor een superstunt kunnen zorgen in de tweede ronde. Ze wist de nummer 1 van de wereld Iga Swiatek tot het uiterste te drijven, maar verloor wel in drie sets: 4-6, 6-4 en 3-6.

Lesley Pattinama-Kerkhove retourneert een bal tegen Swiatek.

Lesley Pattinama-Kerkhove retourneert een bal tegen Swiatek.

Vooraf werd de opdracht van de Nederlandse praktisch als onmogelijk gezien, omdat Swiatek al 36 (!) duels ongeslagen was. Daar is dus nummer 37 bijgekomen, maar het ging met pijn en moeite tegen de geweldig spelende Zeeuwse.

Pattinama-Kerkhove (30), de mondiale nummer 138, werd pas op dinsdag als zogenoemde lucky loser aan het hoofdtoernooi toegevoegd. Ze verloor vorige week in de laatste ronde van het kwalificatietoernooi, maar mocht door een blessure bij een andere speelster toch meedoen. Een uur voor de wedstrijd hoorde ze via een appje dat ze toch mocht meedoen. Drie sets later stond ze ineens in de tweede ronde op Wimbledon.

Brutaal begin

Pattinama-Kerkhove begon brutaal en zo te zien zonder spanning aan de wedstrijd. In de derde game brak ze de nummer 1 van de wereld direct, al kreeg ze die break meteen weer terug in haar gezicht. Maar bij 2-2 ging ze wederom door de service van Swiatek heen. De game erop hield ze haar service wel: 4-2.

Echter, Swiatek kwam toch weer terug naar 4-4 en de game hierna wist de topfavoriete voor de eindzege op het heilige gras van Londen zowaar nu wel haar eigen service te behouden. Bij 4-5 moest de Nederlandse uiteindelijk toch weer haar service afstaan tegen de beste tennisster op dit moment: 4-6.

Iga Swiatek viert een belangrijk punt.

Iga Swiatek viert een belangrijk punt.

Beste wedstrijd uit loopbaan

In set 2 was wellicht de verwachting dat Swiatek - die op gras wel minder speelt dan op andere ondergronden - door zou stomen, maar dat viel mee. Kerkhove wist haar service nu wel wat vaker te behouden, maar dat deed de Poolse ook. Maar Kerkhove was allesbehalve onder de indruk op Court 1 en brak Swiatek brutaal gewoon nog eens.

De druk lag echt bij de nummer 1 van de wereld, die erg veel onnodige fouten maakte. Bij 5-4 mocht Kerkhove serveren om er een derde set uit te slepen. De Nederlandse speelde wellicht haar beste wedstrijd uit haar tennisloopbaan. En jawel, zodoende pakte ze dan ook zeer verrassend de tweede set: 6-4.

Break net te vroeg

Ook set 3 begon Kerkhove prima en zelfs met kansen. Die wist ze echter niet te verzilveren. Swiatek wist in de vierde game wél een uitermate belangrijke break te forceren. Het verzet leek gebroken, want de Poolse liep uit naar 4-1. Met een lovegame kwam ze even later op 5-2. De break kwam te vroeg in de set voor Kerkhove.

De in Goes geboren Pattinama-Kerkhove pakte vervolgens wel haar eigen service nog, maar bij 6-3 was het toch einde toernooi voor haar. Maar wel in de wetenschap dat ze het de nummer 1 van de wereld echt heel moeilijk had gemaakt.

Bekijk de hoogtepunten uit de partij Kerkhove-Swiatek:

Bron: discovery+

Reactie Pattinama-Kerkhove

Pattinama-Kerkhove vreesde voorafgaand aan het duel met Swiatek voor een inmaakpartij. „Ik zei voor de wedstrijd tegen mijn coach Elise Tamaëla dat ik echt hoopte een paar games te kunnen pakken. Ze heeft zo lang niet verloren en won bijvoorbeeld finales met 6-1 6-0”, zei Pattinama-Kerkhove.

„Ik heb besloten gewoon vol voor ieder punt en elke bal te gaan en dat agressieve tennis werkte goed. Ik had niet gedacht zo dichtbij te komen en ik had zelfs kunnen winnen. Ik ben erg trots op mezelf, want ik speelde mijn beste tennis. Als je naar de stand kijkt, dan had er misschien meer in gezeten, dus er is ook teleurstelling.”

Pattinama-Kerkhove bracht Swiatek met agressief tennis aan het wankelen. Ze probeerde de slagenwisselingen kort te houden en de Poolse niet het initiatief te geven. „Ik wist niet hoe het zou voelen tegen haar. Maar als je haar laat spelen dan wordt het erg moeilijk om achter de ballen te zitten”, zei de Nederlandse.

„De aanval kiezen was de enige manier om haar te verslaan. In de beginfase van de derde set had ik twee breakkansen en als ik die game had gewonnen, dan had het misschien gekund. Ik kan mezelf weinig kwalijk nemen, want in de game dat ik werd gebroken sloeg zij twee winners.”

Pattinama-Kerkhove had genoten van de ervaring. „Het is het mooiste stadion waar ik ooit heb gespeeld. Ik merkte al in het begin van de wedstrijd dat ze ook heel erg voor de underdog klappen en dat gaf me een goed gevoel”, aldus de nummer 2 van Nederland, voor wie het grasseizoen erop zit.