Sport/Voetbal
2105117433
Voetbal

Valse start van 2021 voor Eindhovenaren

PSV loopt in eigen huis averij op tegen AZ

Teun Koopmeiners zet AZ vanaf de stip op 0-1.

Teun Koopmeiners zet AZ vanaf de stip op 0-1.

PSV heeft zichzelf woensdag lelijk in de vingers gesneden in de strijd om de landstitel. Thuis tegen AZ werd met 1-3 verloren.

Teun Koopmeiners zet AZ vanaf de stip op 0-1.

Teun Koopmeiners zet AZ vanaf de stip op 0-1.

Hoewel de Eindhovenaren zondag in de topper met Ajax een comfortabele 0-2 voorsprong namen en op rozen leken te zitten, moet de ploeg van Roger Schmidt nu vrezen voor een fikse achterstand op de koploper uit Amsterdam.

In de Johan Cruijff ArenA werd het afgelopen weekeinde uiteindelijk 2-2 en door de zeperd tegen AZ kan Ajax donderdag bij een zege op bezoek bij FC Twente zelfs een voorsprong van vier punten nemen. Gezien het veel betere doelsaldo van Ajax (42 om 20) kan men zelfs spreken van een mogelijk verschil van vijf punten.

AZ

AZ haakt door de overwinning weer voorzichtig aan bij de top van het klassement. De Alkmaarders, die in de beginfase van het seizoen veel punten morsten, hebben nu 31 punten - drie minder dan PSV - en staan vijfde. De lijn van vorig seizoen, toen alle topduels werden gewonnen, werd in ieder geval doorgezet.

Blessure Cody Gakpo

Trainer Roger Schmidt begon tegen AZ in vrijwel dezelfde opstelling als afgelopen zondag. Alleen Cody Gakpo ontbrak. De aanvaller liep in Amsterdam een enkelblessure op. Hij werd vervangen door Ryan Thomas.

Identiek scenario

In Eindhoven voltrekt zich in de eerste helft een identiek scenario als drie dagen eerder in de Johan Cruijff ArenA: ook nu nam de uitploeg een 0-2 voorsprong. Maar dit keer was het PSV zelf dat moest terug knokken.

Teun Koopmeiners (niet in beeld) maakt de 0-2.

Teun Koopmeiners (niet in beeld) maakt de 0-2.

Teun Koopmeiners

Teun Koopmeiners verzorgde in de 31e minuut vanaf elf meter de 0-1. De AZ-aanvoerder schoot onberispelijk raak na een onhandige actie van PSV-doelman Yvon Mvogo. De huurling van RB Leipzig haalde Myron Boadu neer op een plek waar de AZ-spits nooit gevaarlijk kon worden.

Acht minuten later verdubbelden de gasten de score en opnieuw was het Koopmeiners die het net vond. Dit keer met een prachtig balletje met buitenkant links uit een corner. De middenvelder zag zijn inzet pardoes in de verre hoek achter Mvogo vallen.

PSV kwam via Philipp Max weer terug in de wedstrijd. De Duitse linksback schoot na een klein uur spelen een vrije trap feilloos raak: 1-2.

De vrije trap van Philipp Max vliegt binnen: 1-2.

De vrije trap van Philipp Max vliegt binnen: 1-2.

Marco van Ginkel

In het resterende half uur maakte PSV jacht op de gelijkmaker. In de slotfase viel Marco van Ginkel nog in. De middenvelder, gehuurd van Chelsea, maakte na veel blessureleed voor het eerst sinds 6 mei 2018 weer speelminuten. Maar ook met de achtvoudig international binnen de lijnen bleef de gelijkmaker uit.

Sterker nog: AZ-aanvaller Calvin Stengs bepaalde in de slotminuut met een door PSV-verdediger Jordan Teze van richting veranderd schot de eindstand op 1-3.

’Terecht verloren’

Denzel Dumfries zocht niet naar excuses na de nederlaag van zijn PSV tegen AZ . „We hebben veel te weinig gebracht”, zei hij bij ESPN. „We hebben ook terecht verloren.”

„Vooral in de eerste helft was het PSV onwaardig wat we lieten zien”, zei de rechtsback. „We legden veel te weinig energie in de wedstrijd en verloren veel te veel ballen. We waren gewoon niet scherp. AZ heeft dan voldoende kwaliteiten om dit af te straffen.”

Volgens Dumfries had het slappe spel van PSV niets te maken met het zware duel van zondag met Ajax (2-2). „Dat denk ik niet”, zei hij. „Alle ploegen spelen veel wedstrijden in korte tijd. Dat mag geen excuus zijn. We hebben met z’n allen de wens uitgesproken om kampioen te worden. Dat hebben we in deze wedstrijd niet laten zien. Het was veel te slap allemaal. Vooral voor rust.”

Pascal Jansen

Pascal Jansen was een tevreden trainer na de uitzege van zijn AZ. „We willen onze ambities waarmaken en dan moet je ook deze wedstrijden winnen”, zei de coach van AZ bij ESPN.

„Je kent de ambities van de club”, zei Jansen, die zijn ploeg de vijfde positie van de Eredivisie stevig in handen zag nemen. „We willen bij de top vier horen. Daar hebben we nu uitzicht op. Maar er zit nog meer in en daar gaan we voor. Er komen nog meer grote wedstrijden aan. Laat dit een goed signaal zijn voor de rest van de maand.”

Stengs ziet zijn ploeg dit seizoen nog wel om de landstitel strijden. „Ik denk dat heel veel mensen aanvankelijk dachten dat we al te veel punten hadden weggegeven. Maar ik denk dat we sowieso gaan meedoen.”

Bekijk hier de stand in de Eredivisie.