2105155
Wielrennen

'Misschien moet je even je grote mond houden?'

Bruyneel haalt uit naar Hinault

Hinault feliciteert Froome met zijn Tourzege in 2017.

Hinault feliciteert Froome met zijn Tourzege in 2017.

Door het winnen van de Ronde van Italië is Chris Froome toegetreden tot een select gezelschap van renners. Alleen Bernard Hinault en Eddy Merckx slaagden er eerder ooit in om achtereenvolgens de Giro, de Tour én de Vuelta te winnen. De Franse wielerlegende vindt echter dat de Britse renner 'niet echt tot dat lijstje behoort'.

Hinault feliciteert Froome met zijn Tourzege in 2017.

Hinault feliciteert Froome met zijn Tourzege in 2017.

Een pittige uitspraak in de hedendaagse wielersport. Voormalig ploegleider van onder andere Lance Armstrong, Johan Bruyneel, reageert daar nu heel fel op: “Misschien moet je even je grote mond houden?”

Lees ook: - Hinault haalt Froome door het slijk: 'Echt een schandaal'  Froome slaat terug:' Vraagtekens onterecht'

“Froome behoort niet echt tot dat lijstje want hij had zelfs nooit mogen starten in de Giro”, riep Hinault in Het Laatste Nieuws naar de afwijkende salbutamol-waarde in de Vuelta. “Dat was een positieve test en het resultaat van het B-staal was ook positief, hij moest dus worden geschorst. Froome maakt dan ook geen deel uit van de legende van de sport.”

Johan Bruyneel.

Johan Bruyneel.

Meneer Kort van Geheugen

Die uitspraken schoten echter in het verkeerde keelgat bij Bruyneel, die op Twitter fors uithaalde: "Mijn oude Bernard!! Mijn grootste respect voor wat je deed als kampioen op de fiets, jij was en blijft het grote idool dat je was in mijn jeugd. Niettemin: zou het nu niet stilaan verstandiger zijn om je grote mond te houden? Meneer Kort van Geheugen...”

Hij vervolgt: "Voor alle duidelijkheid: ik neem geen standpunt in over het Froome-debat, ik zeg alleen dat het voor Hinault verstandiger zou zijn om te zwijgen en dat hij een kort geheugen heeft.”