Sport/Voetbal
2107995002
Voetbal

Voormalig UEFA-voorzitter blijft geschorst na uitspraak EHRM

Weer afwijzing verzoek tot vrijspraak Michel Platini

Michel Platini

Michel Platini

STRAATSBURG - Michel Platini heeft weer een beroepszaak verloren tegen zijn schorsing in de voetbalwereld. De voormalige topvoetballer was naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gestapt, omdat hij naar eigen zeggen ten onrechte is geschorst. Volgens het hof is de sanctie gezien alle bewijzen echter op z’n plaats en verklaarde het beroep daarom als niet-ontvankelijk.

Michel Platini

Michel Platini

Platini was voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA en vicevoorzitter van de mondiale federatie FIFA toen hij in 2015 verwikkeld raakte in een corruptiezaak. De zaak draaide om een dubieuze betaling uit 2011. De Fransman ontving toen een bedrag van 2 miljoen Zwitserse franc (omgerekend 1,8 miljoen euro) van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, voor werkzaamheden die hij jaren daarvoor zou hebben verricht.

De FIFA legde Platini aanvankelijk een schorsing op van acht jaar, die later in beroep werd teruggebracht tot zes jaar. De 64-jarige Fransman wist in een beroepszaak bij het internationaal sporttribunaal CAS de straf weliswaar terug te brengen tot vier jaar, maar de gewenste vrijspraak bleef uit. Ook bij het hoogste gerechtshof in Zwitserland kreeg Platini vervolgens niet zijn zin.

De wereldvoetbalbond liet in een korte reactie weten kennis te hebben genomen van de beslissing van het Europese hof. De FIFA wil de 2 miljoen Zwitserse franc die Blatter aan Platini heeft betaald nog altijd terugkrijgen.

De schorsing van Platini liep afgelopen najaar af, die van Blatter loopt nog bijna twee jaar door. Van de aanvankelijke acht jaar schorsing van de nu 83-jarige Zwitser bleven er na beroep zes over.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo