Sport/Wielrennen
2109165604
Wielrennen

Bouwman herovert bergtrui

Giulio Ciccone wint door Nederlanders gekleurde bergrit

Giulio Ciccone

Giulio Ciccone

Cogne - Giulio Ciccone heeft een door Nederlanders gekleurde etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De Italiaan van Trek-Segafredo bleek veruit de sterkste van een omvangrijke kopgroep.

Giulio Ciccone

Giulio Ciccone

Bij de 26 vluchters zaten liefst acht Nederlanders met Mathieu van der Poel, Bauke Mollema, Sam Oomen, Koen Bouwman, Gijs Leemreize, Julius van den Berg, Thymen Arensman en Martijn Tusveld. Deze kozen het hazenpad in een rit van 178 kilometer met in deel twee drie grote cols. Op die eerste klim, Pila-Les Fleurs, ging Bouwman solo in de aanval. Hij kwam daardoor als eerste boven en reed daardoor Diego Rosa uit de blauwe bergtrui.

In de afdaling kreeg hij het gezelschap van Tusveld en Van der Poel. Echter werden zij op de Verrogne alweer gegrepen door Ciccone, Santiago Buitrago, Hugh Carthy en Antonio Pedrero. Alleen Tusveld kon dit kwartet een tijdje volgen, maar ook hij moest er snel aan geloven.

Op de slotklim bleek Ciccone een maatje te groot voor de rest. Hij reed al snel weg van zijn medevluchters op de 22 kilometerlange klim. Hij kwam met anderhalve minuut voorsprong op Buitrago over de streep. Tusveld werd op ruim vierenhalve minuten vijfde. Ook Mollema en Leemreize bemachtigden een plek in de top tien.

Blije Mollema

Mollema was bovendien maar wat blij met de zege van zijn teamgenoot. Nadat de Spanjaard Juan Pedro López tien dagen de leiderstrui had gedragen is de ritzege nu ook binnen voor Trek-Segafredo. „De sfeer is goed. Het is een geweldige prestatie van Giulio”, zei hij bij Eurosport.

Mollema: „We wilden allebei mee zitten in de vroege ontsnapping. Maar ik voelde me in het begin niet zo goed. Op de tweede klim heb ik een aantal renners laten lopen en ben ik op mijn eigen tempo verder gereden. Maar ik had al lang gezien dat ’Cicco’ erg goed was.”

De 27-jarige Italiaan heeft een moeilijk jaar achter de rug waarin hij zowel in de Giro als de Vuelta het einde niet haalde. „De vorm was goed, maar ik heb enorm veel pech gehad. Ik beschouw dit als een nieuwe start”, zei een geëmotioneerde Ciccone, die het routeboek vooraf goed had bestudeerd. „Ik wist dat het steile stuk aan het begin lag en dat ik daar moest aanvallen als ik alleen wilde finishen. Als je met twee of drie man naar de finish rijdt weet je nooit wat er gebeurt. Ik voelde me goed en wilde het proberen.”

„Een rit winnen was een doel van ons”, vertelde Mollema, die zelf ook nog vol ambitie is. „We hebben nog een mooie, zware week voor de boeg. Wie weet wat er nog mogelijk is.”

Blauwe Bouwman

Bouwman gaat de laatste week in als drager van de blauwe bergtrui. De Nederlander van Jumbo-Visma wacht na de rustdag van maandag een zware week met tal van cols in Noord-Italië. „Ik zal er voor moeten vechten om de trui te behouden”, keek Bouwman, in de eerste Giroweek al ritwinnaar, bij Eurosport vooruit.

„Natuurlijk ben ik blij dat ik de trui weer terug heb. Ik wilde eigenlijk op de tweede klim ook voor de punten gaan, maar de rug ging steeds meer zeer doen. Daarna heb ik het maar rustig aan gedaan. Er wacht nog een zware week.” Bouwman had niet alleen het heroveren van de bergtrui in zijn achterhoofd toen hij vroeg in de vijftiende etappe meeging in een ontsnapping. Met een groep van een kleine dertig renners, onder wie de latere winnaar Giulio Ciccone uit Italië, bereikte hij de eerste col waar hij de punten kon pakken. Maar de Giro is nog lang, besefte Bouwman die niet forceerde. „In de bus zeiden we vanochtend al: eigenlijk begint de Giro pas de komende week.”

Klassementsstrijd

Bij de klassementsmannen gebeurde er niet heel veel. De laatste kilometers van de slotklim waren door de lage stijgingspercentages niet lastig genoeg om het verschil te maken. Alleen de vroeg in de aanval getrokken Guillaume Martin pakte wat tijd terug, maar hij strijd vooralsnog niet mee om het podium. Richard Carapaz behoudt dus de roze trui.

Vermeersch bezorgt Lotto Soudal zege in Antwerp Port Epic

Florian Vermeersch heeft de Antwerp Port Epic gewonnen. De Belg van Lotto Soudal kwam na 181,4 kilometer met start en finish in Antwerpen solo aan nadat hij in de slotkilometers was weggesprongen bij zijn medevluchters. Zijn landgenoten Gianni Vermeersch en Thibau Nys finishten als respectievelijk tweede en derde.

Vermeersch volgt met de zege Mathieu van der Poel op, die de wedstrijd vorig jaar op zijn naam schreef. Van der Poel klopte toen Taco van der Hoorn in de sprint. Voor de 23-jarige Vermeersch, die afgelopen najaar in de uitgestelde editie van Parijs-Roubaix als tweede eindigde, is het zijn eerste profzege.