Sport/Schaatsen
2109607421
Schaatsen

Sprintmannen blijven ver verwijderd van podium

Femke Kok verbetert Nederlands record op 500 meter

Femke Kok in actie op de 500 meter.

Femke Kok in actie op de 500 meter.

Schaatsster Femke Kok heeft bij de wereldbeker in Salt Lake City het Nederlands record op de 500 meter verbeterd tot 37,01 seconden. Met die tijd eindigde de 21-jarige Friezin als derde. De zege ging naar de Amerikaanse Erin Jackson, die won in 36,80 en wereldkampioene Angelina Golikova (36,93) voorbleef.

Femke Kok in actie op de 500 meter.

Femke Kok in actie op de 500 meter.

Kok dook met 37,01 net onder het record dat Thijsje Oenema in 2013 op dezelfde baan had gezet op 37,06. De schaatsster van Reggeborgh had vorig jaar haar eigen persoonlijke toptijd op 37,08 gebracht in Heerenveen.

Jutta Leerdam kwam tot 37,22 en dook daarmee net onder haar eigen persoonlijke record. Daarmee werd ze zevende. Michelle de Jong verbeterde zichzelf met 37,55 en eindigde als dertiende.

Dione Voskamp had eerder op de dag de B-divisie gewonnen in 37,65. Marrit Fledderus kwam tot 38,23.

„In de training ging het deze week eindelijk weer lekker”, reageerde Kok bij de NOS. „Ik ben superblij met het Nederlands record, ik had geen idee hoe hard het ging, want ik had best een paar missertjes. Toch baal ik dat het net geen 36 was. Maar dat is een mooie uitdaging voor morgen.”

Kok, de winnares van zilver op de WK afgelopen seizoen, was blij dat ze zich eindelijk weer in de top van het klassement op de 500 meter meldde, nadat ze in de afgelopen weken had gezocht naar haar vorm. „Daar ben ik heel blij mee. Dan zie je ook dat als ik niet lekker in mijn vel zit, het invloed heeft op mijn schaatsen. Ik hoop dat ik morgen een snellere opening heb en net zo’n goed rondje.”

Mannen

De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbekerwedstrijd op de 500 meter in Salt Lake City niet in de buurt van het podium gekomen. Hein Otterspeer was de beste Nederlander op de zevende plaats. Met een persoonlijk record van 34,36 seconden zat hij echter nog ver van winnaar Yamato Matsui uit Japan, die won in 34,04.

Nederlands kampioen Kai Verbij kwam tot 34,47, net als ploeggenoot Dai Dai N’tab, die in duizendsten van een seconde net iets langzamer was. Ze eindigden als elfde en twaalfde en waren iets sneller dan Merijn Scheperkamp die zijn eigen toptijd verbeterde naar 34,48. De 21-jarige schaatser had twee weken geleden zijn persoonlijke record nog verbeterd naar 34,75, maar dook daar nu fors onder en werd dertiende.

De beste tijd van de dag schaatste de Chinees Tingyu Gao. Die kwam eerder in de B-divisie tot 33,96 seconden. Wereldrecordhouder Pavel Koelisjnikov, die dit seizoen nog zoekende is naar zijn topvorm, kwam tot 34,76, slechts de negentiende tijd in de A-divisie. Daarmee bleef hij meer dan een seconde boven zijn eigen wereldrecord van 33,61 dat hij op dezelfde baan reed.

Otterspeer was tevreden met zijn persoonlijk record. „Dat record stond ook al even. Ik kan nog met de beste meedoen en ik ben blij met mijn beste 500 meter van het seizoen”, zei de 33-jarige schaatser bij de NOS. „Dit is een opsteker voor de tweede 500 meter en 1000 meter van zondag.”

De schaatser van Reggeborgh gaf aan dat hij zijn beste 500 meter ook nog een beetje op safe had gereden. „Het ijs neemt en het ijs geeft. Een foutje en je ligt”, zei Otterspeer. „Je moet hier je schaatsen volgen en niet meer willen dan dat.” Daarom had hij niet alle risico genomen in de laatste bocht. „En dat kost tijd.”

B-groep

Tingyu Gao heeft bij de wereldbeker schaatsen in Salt Lake City de B-groep in de 500 meter gewonnen in een snelle tijd van 33,96 seconden. De Chinees had de eerste wereldbekerwedstrijd over 500 meter in Polen gewonnen in 34,26.

Gao had in het voorseizoen al indruk gemaakt door op de baan in het Chinese Urumqi 33,83 te schaatsen, maar net boven het wereldrecord van 33,61 van Pavel Koelisjnikov. In Polen onder langzamere omstandigheden bleek de Chinees ook snel en goed voor de winst. Omdat hij de tweede wereldbekerwedstrijd in Noorwegen had overgeslagen, startte Gao in Salt Lake City in de B-divisie. Daar kwam hij na een opening van 9,5 en een rondje van 24,4 tot 33,96. Daarmee was hij bijna een halve seconde sneller dan de Japanner Takuya Morimoto (34,42).

Tijmen Snel reed met een persoonlijk record van 34,93 de achttiende tijd.