Nieuws/Sport
2109632
Sport

Clubs beslissen woensdag definitief over veranderingsagenda

Eredivisie in 2020 op natuurgras

Net als in De Kuip moeten alle Eredivisie-duels in de toekomst op natuurgras worden gespeeld.

Net als in De Kuip moeten alle Eredivisie-duels in de toekomst op natuurgras worden gespeeld.

Vanaf het seizoen 2020-2021 moeten alle competitiewedstrijden in de Eredivisie verplicht worden afgewerkt op natuurgras en is het kunstgras verbannen uit de hoogste Nederlandse voetbalafdeling.

Net als in De Kuip moeten alle Eredivisie-duels in de toekomst op natuurgras worden gespeeld.

Net als in De Kuip moeten alle Eredivisie-duels in de toekomst op natuurgras worden gespeeld.

Tijdens een meerdaagse bijeenkomst met het gros van de clubdirecteuren vorige week in Zürich en bij de UEFA in Nyon is dit overeengekomen. Maandag volgt een laatste toetsing binnen de Eredivisie CV en dan moet het besluit woensdag bekrachtigd worden tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal.

De bedoeling van de buitenlandse trip met de meeste Eredivisie-directeuren was om woensdag in Zeist een volledige veranderingsagenda te presenteren. Daarmee zou het internationaal verloren gegane terrein met het Nederlandse (club)voetbal teruggewonnen moeten worden.

Ultieme poging

Op de invoering van natuurgras als speelondergrond na liggen de standpunten van de clubs met betrekking tot de verdeling van televisiegelden en een nieuwe voetbalpiramide te ver uiteen. Maandag volgt een ultieme poging om tot een akkoord te komen, maar diverse betrokkenen achten een ’deal’ uitgesloten. Te veel clubs stellen het eigen belang – niet degraderen uit de Eredivisie - boven het algemeen belang.

Bijna alle clubs zijn ervan overtuigd dat een Ere- en Eerste Divisie met zestien clubs zonder Jong-elftallen in de Eerste Divisie het niveau van het voetbal een impuls zal geven. Bijna alle clubs in het rechterrijtje en ook AZ (ontvangt gegarandeerd veel televisiegeld) laten het eigen belang evenwel prevaleren.

Vangnet

Vandaar komen er geen twee divisies met zestien clubs en kampioensplay-offs en blijven de Jong-elftallen gehandhaafd in de Eerste Divisie. De topclubs waren bereid ver te gaan om structurele inkomsten (televisiegeld) en incidentele inkomsten uit kampioensplay-offs en Europees voetbal af te staan als vangnet voor gedegradeerde clubs. Vooralsnog een onvoldoende handreiking en dus zal alles bij het oude blijven in de Ere- en Eerste Divisie.

"Helaas regeert bij veel clubs de angst voor degradatie en komt het algemeen belang op de tweede plaats, terwijl met zestien clubs in de Jupiler League de kans op promoveren ook weer groter is”, baalt een Eredivisie-directeur. „We maken onszelf belachelijk dat we na tweeënhalf jaar praten slechts kunnen afspreken om op natuurgras te gaan spelen. Maar zo liggen de kaarten, tenzij maandag iedereen over zijn eigen schaduw heen durft te stappen. Al verwacht ik dat niet."