Sport/Voetbal
2112733285
Voetbal

Kamp-Messi houdt vast aan transfervrije status, La Liga zegt nee

Soap rond Lionel Messi nadert climax: blijft hij dan tóch bij FC Barcelona?

Blijft Lionel Messi dan toch in Camp Nou?

Blijft Lionel Messi dan toch in Camp Nou?

BARCELONA - De soap rond het contract van Lionel Messi bij FC Barcelona houdt aan. Volgens zijn vader en zaakwaarnemer Jorge Messi is de afkoopclausule van 700 miljoen euro niet meer rechtsgeldig. Dat heeft hij de directie van La Liga, de organisator van de Spaanse competitie, laten weten.

Blijft Lionel Messi dan toch in Camp Nou?

Blijft Lionel Messi dan toch in Camp Nou?

De clausule is volgens het Messi-kamp verlopen sinds de sterspeler van Barça gebruik heeft gemaakt van de optie in zijn contract om de club transfervrij te verlaten. De 33-jarige aanvoerder heeft op 25 augustus zijn vertrekwens officieel bij de clubleiding kenbaar gemaakt.

La Liga verklaarde eerder in het transfergeschil tussen Barcelona en Messi dat de clausule wel degelijk nog van kracht is. Kort nadat Jorge Messi zijn officiële reactie vrijdag naar buiten had gebracht, kwam de directie van La Liga alweer met een antwoord. „We blijven bij ons eerdere standpunt. Het contract is valide. Om te vertrekken, dient de vastgestelde afkoopsom betaald te worden.”

Hoop groeit

De hernieuwde discussie tussen kamp-Messi en La Liga komt op de dag dat in Barcelona de hoop groeit dat de Argentijnse topscorer zijn contract tot medio 2021 in Camp Nou toch wil uitdienen. Volgend jaar zomer kan hij dan alsnog transfervrij vertrekken bij Barça.

De geruchten dat sterspeler Lionel Messi komend seizoen namelijk tóch nog voor FC Barcelona voetbalt, worden in Spanje steeds sterker.

Volgens diverse bronnen zou de 33-jarige Argentijn al een videofilmpje hebben opgenomen waarin hij duidelijk maakt dat hij blijft in Camp Nou. Dat zou zeer plezierig nieuws zijn voor met name trainer Ronald Koeman. De oud-bondscoach liet vorige maand kort na zijn aanstelling duidelijk weten dat hij heel graag met Messi wil doorgaan.

Schokgolf

Koeman werd op 19 augustus gepresenteerd als de nieuwe trainer van Barça. Nog geen week later liet Messi aan de clubleiding weten dat hij wenste te vertrekken. Dat nieuws leidde tot een schokgolf in de voetbalwereld. Messi zonder Barcelona, en Barça zonder Messi, dat leek tot voor kort ondenkbaar.

Het was al enige tijd bekend dat de Argentijnse balgoochelaar ontevreden was over de gang van zaken bij de club waar hij al in 2003 in de hoofdmacht debuteerde in een oefenwedstrijd. De afgang tegen Bayern München half augustus in de kwartfinales van de Champions League (2-8) kwam keihard bij hem aan. Daarnaast kon hij het steeds minder goed vinden met voorzitter Josep Maria Bartomeu. Nadat zijn buurman en goede vriend Luis Suárez van Koeman te horen had gekregen dat hij kon vertrekken uit Camp Nou, was voor Messi kennelijk de maat vol: hij vroeg om ontbinding van zijn contract, dat nog tot medio 2021 doorliep.

Te gortig

Messi dacht op basis van een clausule in zijn contract transfervrij te kunnen vertrekken naar een andere club. Manchester City, Paris Saint-Germain en Internazionale werden genoemd als mogelijke nieuwe werkgevers. Barcelona bestreed echter de rechtsgeldigheid van de clausule, die in juni al verlopen zou zijn. De club krijgt in de juridische strijd met het kamp-Messi nu dus steun van La Liga, de organisator van Spaanse competitie. Dat betekent dat Barcelona de vastgelegde transfersom van 700 miljoen euro in principe mag opeisen. Maar liever, veel liever, willen Koeman en Bartomeu dat de zesvoudige wereldvoetballer van het jaar blijft in Camp Nou.

De vader en zaakwaarnemer van Messi, Jorge Messi, deed deze week nog wel een dappere poging op zijn zoon los te weken bij Barcelona. Hij kwam echter al snel tot de conclusie dat een deal niet mogelijk zou zijn zonder een grote en tijdrovende juridische interventie. En dat lijkt Messi nu toch iets te gortig, procederen bij de FIFA of zelfs bij het internationaal sporttribunaal CAS tegen de club waarmee je al voetbaldromen hebt waargemaakt. En daarom wacht heel de voetbalwereld, met Koeman voorop, op het verlossende woord van Messi zelf: „ik blijf.”