Sport/Voetbal
2114571827
Voetbal

WK voor vrouwen in 2023 naar 32 teams

De Oranje Leeuwinnen.

De Oranje Leeuwinnen.

ZÜRICH -

De Oranje Leeuwinnen.

De Oranje Leeuwinnen.

Het komende wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen telt niet 24 maar 32 teams. De FIFA heeft dat woensdag laten weten na een stemming van de FIFA Council, een belangrijk besluitvormend orgaan.

De 32 landen worden verdeeld over acht groepen. De nummers een en twee van de poules bereiken de achtste finales.

Deze zomer deden in Frankrijk nog 24 teams mee. Slechts acht landen overleefden de groepsfase niet.

De negen landen die interesse hebben om het WK van 2023 te organiseren, hebben nog even de tijd hun zogenoemde ’bidbook’ aan te passen. De FIFA wilde niet wachten met het besluit tot uitbreiding. De eerstkomende reguliere vergadering van de FIFA Council is namelijk pas eind oktober in China.

„Het enorme succes van het WK dit jaar in Frankrijk maakte ons duidelijk dat we nu door moeten pakken. Het vrouwenvoetbal moet verder doorgroeien”, aldus Gianni Infantino, voorzitter van de FIFA.

„De uitbreiding betekent veel meer dan alleen maar acht extra deelnemers. Op veel meer plekken in de wereld zal vrouwenvoetbal nu nog serieuzer worden aangepakt, omdat de kans op deelname aan een WK veel groter is. Meer meisjes en vrouwen gaan voetballen. Het WK is elke vier jaar de top van een enorme piramide. In de tussentijd hebben we allemaal de plicht om het grondwerk te verrichten en de infrastructuur voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in alle bij onze aangesloten confederaties te versterken.”