Nieuws/Sport
2115240
Sport

’Meer risico’s aan eindronde in Marokko’

FIFA kiest op 13 juni gastland(en) voor WK 2026

Wordt het Marokko van Nordin Amrabat de gastheer van het WK 2026?

Wordt het Marokko van Nordin Amrabat de gastheer van het WK 2026?

De FIFA heeft de twee kandidaten voor de organisatie van het WK in 2026 goedgekeurd.

Wordt het Marokko van Nordin Amrabat de gastheer van het WK 2026?

Wordt het Marokko van Nordin Amrabat de gastheer van het WK 2026?

Zowel Marokko als het gecombineerde ’bid’ van de Verenigde Staten, Canada en Mexico voldoet aan de minimale eisen die worden gesteld aan de organisatie. De leden van de FIFA kiezen op 13 juni tijdens het congres in Moskou, voorafgaand aan het WK in Rusland, waar het mondiale voetbaltoernooi over acht jaar wordt gehouden.

Inspecteurs

Inspecteurs van de FIFA bezochten de afgelopen maanden Marokko en de drie Amerikaanse landen die met elkaar het WK willen organiseren. Voor het toernooi in 2026 wordt het deelnemersveld uitgebreid van 32 naar 48 landen. Het ’bid’ van de Verenigde Staten, Canada en Mexico scoort op de belangrijkste punten die zijn onderzocht aanzienlijk beter dan die van Marokko. Aan een WK in het Noord-Afrikaanse land kleven aanzienlijk meer risico’s, concluderen de FIFA-inspecteurs.

Zo heeft Marokko geen enkel stadion dat momenteel aan alle eisen voldoet. Vijf bestaande stadions zouden gerenoveerd moeten worden en negen nieuw gebouwd. ’United 2026’ beschikt al over liefst zeventien stadions die helemaal klaar zijn. Qua accommodaties en transport ziet de FIFA ook hoge risico’s bij Marokko. De wereldvoetbalbond maakt zich geen enkele zorgen over de steun van de Marokkaanse overheid, terwijl daar juist bij het Amerikaanse bid wel wat twijfels over zijn.

Criteria

De Verenigde Staten, Canada en Mexico halen in het evaluatierapport, waarin op tal van criteria punten worden toegekend, een score van 4 op een maximum van 5. Marokko komt tot 2,7. Een score van 2 was vereist om mee te mogen doen.