Sport/Schaatsen
2115536389
Schaatsen

Razendsnelle Takagi naar goud op schaatsmijl, brons Wüst

Miho Takagi

Miho Takagi

CALGARY - Miho Takagi heeft bij de wereldbeker schaatsen in Calgary een ijzersterke tijd gereden op de 1500 meter. De Japanse zegevierde in een royaal baanrecord van 1.50,33. Het is de derde tijd ooit op deze afstand.

Miho Takagi

Miho Takagi

Haar Canadese tegenstandster Ivanie Blondin kon goed in het spoor blijven van de ontketende Takagi en eindigde in een persoonlijk record van 1.51,76 als tweede.

Olympisch en wereldkampioene Ireen Wüst moest genoegen nemen met brons. De 33-jarige Brabantse eindigde in een tijd van 1.51,99. Dat was aanzienlijk sneller dan een maand geleden toen ze bij de EK afstanden goud pakte met een tijd van 1.54,88. Tegen de toptijden van Takagi en Blondin was Wüst in Calgary echter niet opgewassen. De Nederlandse kopvrouw bleef nog wel aan de leiding aan het wereldbekerklassement op de 1500 meter.

Antoinette de Jong reed de zevende tijd (1.53,67). Dat was voor haar een persoonlijk record. Melissa Wijfje, Nederlands kampioene op de 1500 meter, eindigde als achtste in 1.53,70 en Joy Beune belandde op de twaalfde plek (1.54,78).

Wüst beaamde bij de NOS dat het verschil met Takagi, die vorig jaar een wereldrecord reed in Salt Lake City (1.49,83), groot was. „Maar in een week kan er nog veel gebeuren”, doelde de vijfvoudig olympisch kampioene op de WK afstanden die donderdag in Utah beginnen. „Ik ken mezelf een beetje. Ik weet hoe ik naar grote momenten kan toegroeien. De WK zorgen voor een heel ander spanningsveld. Ik weet hoe ik daarmee moet omgaan en het is afwachten hoe Takagi dat doet.”

Wüst wil bij de WK afstanden op de snelste baan ter wereld dolgraag het wereldrecord van Takagi verbeteren. Ze reed in Calgary in elk geval de tweede tijd uit haar loopbaan, na haar persoonlijke record vorig jaar in Salt Lake City (1.50,70). „De topsnelheid kwam vandaag nog niet makkelijk. Dit had ik echter nodig om er op een hooglandbaan even doorheen te komen. De komende week ga ik lekker uitrusten en dan zullen we bij de WK wel zien wie er echt het beste is.”

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd