Nieuws/Sport
2115737
Sport

Italië besluit inktzwart seizoen tegen Oranje

Mancini gelooft in bliksemsnelle wederopstanding

Bondscoach Roberto Mancini.

Bondscoach Roberto Mancini.

Met een oefenwedstrijd tegen de lotgenoten van het Nederlands elftal besluiten de beste voetballers van Italië maandagavond in het stadion van Juventus een inktzwart voetbaljaar. Voor het eerst sinds 1958 moeten ze komende maand toekijken op een WK. 

Bondscoach Roberto Mancini.

Bondscoach Roberto Mancini.

Zweden was zelfs zonder Zlatan Ibrahimovic te sterk voor Oranje en Italië. Die formatie plaatste zich ten koste van het Nederlands elftal voor de play-offs en dompelde vervolgens de Squadra Azzurra in diepe rouw. 

Helemaal als een verrassing kwam het demasqué van Italië niet. Op het WK van 2010 en 2014 lag de wereldkampioen er al in de eerste ronde uit. 

Het moet allemaal beter en anders onder de nieuwe bondscoach Roberto Mancini, die afgelopen maandag bij zijn debuut maandag met 2-1 won van Saoedi-Arabië maar vrijdagavond hard onderuitging tegen Frankrijk (3-1).

Net als zijn collega Ronald Koeman benut de oud-trainer van onder meer Lazio, Manchester City, Internationale en Zenit Sint-Petersburg zijn eerste oefeninterlands om veel dingen uit te proberen. Zo maakte Mancini tegen de Fransen aanvaller Mario Balotelli weer belangrijk en liet hij Rolando Mandragora en Mattia Caldara en Domenico Berardi debuteren.

Waar Koeman bij Oranje vooral realisme preekt, daar is Mancini een stuk positiever over de nabije toekomst. "Als we op deze voet doorgaan, hard blijven werken en leren, denk ik dat we binnen een jaar op het niveau van Frankrijk of anders daar heel dichtbij kunnen komen", zei hij vrijdag hoopvol.