Sport/Voetbal
2115894780
Voetbal

Zwitsers parket: Sepp Blatter en Michel Platini schuldig aan fraude

Sepp Blatter en Michel Platini.

Sepp Blatter en Michel Platini.

Amsterdam - Voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter en voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini zijn door het Zwitserse parket in staat van beschuldiging gesteld wegens fraude. Beide oud-bestuurders worden ook vervolgd wegens misbruik van vertrouwen, valsheid in geschrifte en crimineel wanbeheer.

Sepp Blatter en Michel Platini.

Sepp Blatter en Michel Platini.

De zaak draait rond een verdachte betaling van de nu 85-jarige Blatter aan Platini in 2011. De oud-voorzitter van de UEFA, die nu 66 jaar is, ontving destijds ruim 1,8 miljoen euro voor werkzaamheden die hij tussen 1998 en 2002 als consultant zou hebben verricht. Een schriftelijk contract was er echter niet.

„Het door de Zwitserse openbare aanklager verzamelde bewijsmateriaal versterkt het vermoeden dat er geen wettelijke basis is voor die betaling”, aldus het Zwitserse parket. „Deze betaling heeft de activa van de FIFA schade toegebracht en Platini onrechtmatig verrijkt.”

De FIFA schorste Blatter in 2015 voor acht jaar vanwege de dubieuze betaling aan Platini. De schorsing werd later teruggebracht tot zes jaar. Afgelopen maart kreeg Blatter te horen dat hij voor nog eens zeven jaar wordt geschorst. De ethische commissie van de FIFA acht Blatter ook schuldig aan plichtsverzuim, belangenverstrengeling en het aanbieden of aanvaarden van geschenken en bonussen. Deze nieuwe schorsing gaat in oktober in, als de oude sanctie van zes jaar is verstreken.