Nieuws/Sport
2116253
Sport

Rossi in gele wolk naar pole in thuisrace

Valentino Rossi

Valentino Rossi

MUGELLO - In een wolk van geel rookwerk dat zijn fans voor hem afstaken, heeft Valentino Rossi op zijn thuisbaan de pole positie veroverd voor de Moto Grand Prix van Italië. De 39-jarige Yamaha-coureur dook op het circuit van Mugello, waar de asfalttemperatuur tot 48 graden Celsius was opgelopen, onder het polerecord van zijn landgenoot Andrea Iannone door die in 2015 een tijd van 1.46,489 klokte. 'Vale' deed 1.46,208 over het rondje op het glooiende en razendsnelle circuit in Toscane waar hij een topsnelheid van 342 kilometer per uur bereikte.

Valentino Rossi

Valentino Rossi

Voor de gelouterde Rossi was het zijn 55e pole in de MotoGP en zijn 65ste in zijn lange carrière. Toch was het zijn eerste beste startpositie sinds de GP van Japan in 2016. Even leek het erop dat Honda-coureur en regerend WK-koploper Marc Marquez met de eer zou strijken. De Spanjaard was op weg zelfs onder de magische grens van 1 minuut 46 te gaan duiken, maar op de hielen gezeten door Rossi maakte hij een fout. Marquez ging bijna onderuit, maar wist op wonderbaarlijke wijze met zijn linkerknie op het asfalt zijn machine op te vangen. Door de misser moest de wereldkampioen met een zesde plaats (tweede startrij) op de grid genoegen nemen.

Rossi was wat beduusd dat hij op de pole staat. "Ik wist dat ik een goede ronde maakte, maar was verrast dat die goed voor de pole zou zijn", zei de raceheld die in zijn uitloopronde en bij binnenrijden van de pitstraat door fans en andere teams werd bejubeld. "Vooral de ronde na die beste tijd was emotioneel", vertelde Rossi die zich niet liet verleiden tot voorspellingen voor de race. "Ik wil genieten van dit moment".

De beslissende kwalificatie waarvoor Rossi's teamgenoot Maverick Viñales zich via Q1 wist te plaatsen, maar niet Marquez' teleurstellende teamgenoot Dani Pedrosa, was een spannende. Iannone die volgend seizoen bij Suzuki moet vertrekken, dook weliswaar onder zijn eigen polerecord maar kwam niet verder dan de vierde tijd. Alle deelnemers aan Q2 deden weinig voor elkaar onder. Gianni Morbidelli was op zijn privé-Honda als twaalfde nog binnen 0,8 seconde van Rossi. Jorge Lorenzo die weg gaat bij Ducati, zat als tweede met 1.46,243 het dichtste bij de pole.