Nieuws/Sport
2118
Sport

Voorzitter Leuven stapt per direct op

Fraudeschandaal eist ook Belgisch slachtoffer

Jimmy Houtput

Jimmy Houtput

Voorzitter Jimmy Houtput is per direct opgestapt bij de Belgische eerstedivisieclub Oud-Heverlee Leuven.

Jimmy Houtput

Jimmy Houtput

Zijn naam dook op in de geruchtmakende artikelenreeks vanThe Daily Telegraph over fraude en corruptie in het voetbal. Hij meldde zijn ontslag op zijn Facebookpagina.

Leuven was volgens het artikel bereid de internationale transferregels te overtreden door als fictieve derde partij te fungeren bij de overgang van voetballers en kon daar dan geld aan verdienen. Houtput komt sprekend aan het woord in een video op de website van The Telegraph.

De voorzitter schrijft op zijn Facebookpagina over zijn ontslag dat het geen schuldbekentenis is. "Het is het gevolg van een opeenstapeling van teleurstellingen die veel ruimer liggen."

De onthullingen van de Engelse krant over smeergeld en fraude kostte bondscoach Sam Allardyce al zijn baan. Jerrel Hasselbaink, de Nederlandse trainer van Queens Park Rangers, is eveneens in de problemen gekomen door met undercoverjournalisten te praten over een bemiddelende rol bij transfers van spelers naar zijn club. De Engelse voetbalclub Barnsley ontsloeg Tommy Wright als assistent-trainer en ook assistent-coach Eric Black van Southampton is verdachte.

Houtput ontkent dat hij de transferregels heeft willen omzeilen. Hij gaat uitgebreid in op de in zijn ogen 'zieke' voetbalwereld. "De voetbalwereld is een jungle die gedomineerd wordt door makelaars, die soms zelfs beweren wedstrijden te kunnen beïnvloeden, en door ego's op en naast het veld. Zelfs de pers verliest zijn objectiviteit als het over voetbal gaat en creëert vlotjes sensatie en perceptie. Dit is niet mijn natuurlijke habitat en ook niet wie ik ben als mens."