Sport/Wielrennen
2118058
Wielrennen

Van Emden grijpt naast zege in Dauphiné

Jos van Emden

Jos van Emden

Jos van Emden heeft net naast de winst gegrepen in de proloog van het Critérium du Dauphiné. 

Jos van Emden

Jos van Emden

Van Emden, die rijdt voor LottoNL-Jumbo, gaf over ruim 6 kilometer één seconde toe op Michal Kwiatkowski, de Pool van Team Sky. De Italiaan Gianni Moscon, ploeggenoot van Kwiatkowski werd derde.

Oud-wereldkampioen Kwiatkowski boekte zijn overwinning een dag na zijn 28e verjaardag. Gezeten op de zogenoemde hotseat zag hij hoe zijn Britse ploeggenoot Geraint Thomas zijn kansen op de dagzege door een val verspeelde.

Voor Kwiatkowski was het zijn eerste optreden sinds de voorjaarsklassiekers. ,,Het is altijd even wennen na een periode zonder koersen en een hoogtestage. Daarin lag de nadruk uiteraard op het pieken in de Tour de France. We gaan zien in hoeverre het me in deze wedstrijd al helpt'', zei Kwiatkowski, die de Dauphiné pas één keer uitreed.

Van Emden mag maandag als troost de puntentrui dragen. De Schiedammer werd eerder dit jaar al tweede in de individuele tijdrit in Tirreno-Adriatico.

Het Critérium du Dauphiné duurt tot volgende week zondag. Na twee heuvelritten volgt woensdag een ploegentijdrit, daarna maakt het peloton kennis met het hooggebergte. De finish zondag ligt op de flanken van de Mont Blanc.