Sport/Wielrennen
211816
Wielrennen

Wereldkampioen wint vijfde etappe Ronde van Zwitserland

Sagan voor zevende jaar op rij succesvol

Peter Sagan komt dolblij over de finish.

Peter Sagan komt dolblij over de finish.

Peter Sagan heeft woensdag, na vier ritten, dan eindelijke zijn traditionele ritzege in de Ronde van Zwitserland weten te pakken.

Peter Sagan komt dolblij over de finish.

Peter Sagan komt dolblij over de finish.

De Slowaak was de beste in de vijfde etappe, een grotendeels vlakke rit, met onderweg de pittige Simplonpass. Na deze col van de buitencategorie was er echter nog genoeg tijd om op een massasprint aan te sturen.

De wereldkampioen van Bora-Hansgrohe was in finishplaats Cevio de baas in een massasprint. Kinderlijk eenvoudig hield hij Michael Albasini (Orica-Scott) en Matteo Trentin (Quick-Step Floors) achter zich, nadat Nikias Arndt van Sunweb de spurters tot een lange sprint had gedwongen. 

Sagan won de afgelopen zes edities telkens minstens één etappe. In totaal was hij veertien keer succesvol in de Ronde van Zwitserland. 

Kruijswijk

De gele trui van Damiano Caruso kwam niet in gevaar. Sterker nog de Italiaan vergrootte zijn voorsprong enigszins door bij de laatste tussensprint één bonificatieseconde te pakken. De BMC-coureur heeft nu 16 seconden op nummer twee Steven Kruijswijk, die eveneens een dag zonder problemen kende. 

Asselman in aanval

De renners vlogen woensdag uit de startblokken. Het tempo was razend hoog en dat bleef lang zo. Het duurde ruim anderhalf uur voordat een groepje renners zich had weten los te maken van het peloton. Toen de stofwolken waren gaan liggen, bleek de Nederlander Jesper Asselman van Roompot-Nederlandse loterij een van de vluchters te zijn. Ook Jelle Wallays (Lotto-Soudal), Sam Bewley (Orica-Scott), Benjamin King (Dimension Date) en Lars Petter Nordhaug (Aqua Blue Sport) waren erin geslaagd mee te springen. 

Boom 

Op ongeveer twintig kilometer van de streep, terwijl de regen met bakken uit de hemel kwam vallen, werden Wallys, Bewley en Nordhaug teruggepakt. Asselman en King waagden nog een dappere poging om vooruit te blijven.

Lars Boom besloot op 15 kilometer van de meet naar het duo toe te rijden, maar de poging van Brabander van LottoNL-Jumbo was bij lange na niet overtuigend genoeg om de twee daadwerkelijk bij te halen. Asselman en King moesten op zes van de meet uiteindelijk buigen, waarna er werd gesprint voor de zege. 

Donderdag wacht het peloton een aankomst bergop. Na ongeveer veertig kilometer klimmen, ligt de streep in het dorp La Punt-Chamues, gelegen op een hoogte van ongeveer 1700 meter. De Ronde van Zwitserland duurt nog tot en met zondag.