2118317
Sport

Herlings wint keihard duel met rivaal Cairoli

Jeff Herlings

Jeff Herlings

Na een keiharde confrontatie met zijn grote concurrent Tony Cairoli in de strijd om de wereldtitel in de MXGP heeft Jeffrey Herlings zijn dertiende manchezege van het seizoen behaald en daarmee zijn leiding in de WK-stand versterkt. Hij staat nu 54 punten voor op de Italiaan.

Jeff Herlings

Jeff Herlings

De KTM-coureur uit het Brabantse Oploo kwam in de voorlaatste ronde op het circuit van Metterley Basin in het zuiden van Groot-Brittannië in aanraking met zijn merkgenoot nadat Herlings hem in een bocht afsneed waardoor Cairoli ten val kwam. De 32-jarige negenvoudige wereldkampioen raapte zijn KTM-machine weer op maar kwam op 10 seconden achterstand op de winnaar toch nog als tweede over de finish.

"Ik zeg sorry, maar het was niet mijn bedoeling om hem ten val te brengen", verontschuldigde zich Herlings die lange tijd achter koploper Cairoli reed. Zijn teambaas Dirk Gruebel voorspelde echter dat de 'Bullet' zijn kruit drooghield om de aanval in de eindfase van de eerste manche in te zetten. Herlings reed volgens dat scenario naar de koploper toe en maakte zienderogen zijn achterstand van bijna vier seconden goed.

Op de harde ondergrond van de Engelse piste ontspon zich in de laatste twee ronden de grote tweestrijd tussen de beste motorcrossers uit de koningsklasse met 450cc-motoren. Herlings passeerde Cairoli, de Siciliaan sloeg terug en nam weer de koppositie over, maar in een korte bocht troefde de Nederlander hem toch weer af. Herlings kwam daarbij met zijn bike iets voor Cairoli uit en door het korte spoor te kiezen toucheerde hij de KTM van zijn rivaal.

Op flinke achterstand eindigde Honda-rijder Tim Gajser (winnaar holeshot) op de derde plaats voor de Belg Clement Desalle op Kawasaki. Herlings' teamgenoot Glenn Coldenhoff zakte na een goede start naar de zesde plaats af.

Of Herlings evenals in zijn MX2-tijd toen hij in 2014 en 2016 de Grand Prix van Groot-Brittannië won, opnieuw de dagzege opeist, hangt van de tweede manche af.