Nieuws/Sport
2124467
Sport

'Ik wil degene zijn die de mythe vernietigt'

Touré haalt snoeihard uit naar Pep Guardiola

Yaya Touré en Pep Guardiola.

Yaya Touré en Pep Guardiola.

Yaya Touré heeft in een interview snoeihard uitgehaald naar Pep Guardiola, de trainer met wie de Ivoriaan afgelopen seizoen nog samen kampioen van Engeland werd.

Yaya Touré en Pep Guardiola.

Yaya Touré en Pep Guardiola.

"Ik wil degene zijn die de 'mythe-Pep Guardiola' vernietigt", luidt de kop boven een spraakmakend interview met Touré in France Football, dat dinsdag in zijn geheel verschijnt.

Rivaal

De middenvelder, die afgelopen maand 35 werd, kwam in het kampioensjaar onder Guardiola slechts tien competitieduels in actie. "Ik probeerde het te begrijpen en vroeg de statistieken van mij en mijn ploeggenoten uit de wedstrijden op", zegt de linkspoot. "Maar toen ik zag dat mijn cijfers beter waren dan die van mijn ploeggenoten die wel speelden, wist ik dat het daar niet aan lag. Ik kreeg de indruk dat Guardiola me als een rivaal zag, dat hij in mijn schaduw zou komen te staan."

Huidskleur

Touré kwam in de zomer van 2010 over van Barcelona naar Manchester City, waarvoor hij acht seizoenen actief is geweest. "Guardiola was erg gemeen tegen me en ik vraag me af of dat niet vanwege mijn huidskleur was. Ik ben niet de eerste die zich dat afvraagt, ook andere Barcelona-spelers hebben dat gedaan. Guardiola doet alsof hij geen probleem heeft met gekleurde spelers, hij is intelligent genoeg om daar niet op betrapt te worden. Maar als ik kijk naar de problemen die hij altijd heeft gehad met Afrikaanse spelers, dan stel ik mezelf toch vragen."