Nieuws/Sport
2124987
Sport

Verminderd gezichtsvermogen mogelijke oorzaak flaters Liverpool-goalie

’Hersenschudding zorgde voor blunders Karius’

Loris Karius was de schlemiel van de Champions League-finale.

Loris Karius was de schlemiel van de Champions League-finale.

Liverpool-doelman Loris Karius heeft in de finale van de Champions League tegen Real Madrid een hersenschudding opgelopen voordat hij met twee grote blunders schuldig was aan twee tegentreffers.

Loris Karius was de schlemiel van de Champions League-finale.

Loris Karius was de schlemiel van de Champions League-finale.

Dat concluderen dokters van een ziekenhuis in Boston, waar de Duitser op voorspraak van de medische staf van Liverpool werd onderzocht, tegenover de BBC.

"Het is heel goed mogelijk dat Karius als gevolg van dit letsel in de war is geraakt", zei Ross Zafonte, één van de artsen die hem bekeek. De 24-jarige keeper gooide de bal eerst tegen het uitgestoken been van Karim Benzema, die daardoor scoorde. Later verkeek hij zich volkomen op een schot van Gareth Bale. Madrid won met 3-1.

Verminderd gezichtsvermogen

Volgens de doktoren is één van de kenmerken van de specifieke aandoening van Karius dat hij na de klap op zijn hoofd een verminderd gezichtsvermogen had. Dat proces zorgt er voor dat je 'objecten' in je directe omgeving soms niet waarneemt. Dat kan verklaren dat de keeper Benzema, die vlak bij hem stond, volkomen over het hoofd zag.

Saillant is dat Karius het letsel zou hebben opgelopen na een 'elleboog' van Sergio Ramos, de verdediger van Real die ook verantwoordelijk was voor het vroege uitvallen van Liverpool-ster Mohamed Salah. Dat gebeurde vroeg in de tweede helft, bij een stand van 0-0. De dokters konden niet aangeven of dat daadwerkelijk het moment was waarop Karius geblesseerd is geraakt. Dat is niet te herleiden.

Op de beelden van de wedstrijd lijkt toch wel overduidelijk te zien dat Ramos in de 49e minuut ter hoogte van de 'eerste paal' de doelman hard met een arm op het hoofd treft. Karius ging meteen onderuit. De bal werd eerder onderschept, waardoor de aandacht niet direct naar het incident uitging. Twee minuten later ging Karius de mist in door de bal tegen Benzema aan te gooien.

Bedreigingen

Karius werd na het duel dusdanig bedreigd, dat de Engelse politie een onderzoek heeft ingesteld. Volgens de specialisten in Boston gaat het de goede kant op met de Duitser en zal hij volledig herstellen.