Sport/Voetbal
2126814814
Voetbal

AZ boekt belangrijke zege in Conference League

Jesper Karlsson en Owen Wijndal vieren het feestje.

Jesper Karlsson en Owen Wijndal vieren het feestje.

AMSTERDAM - In een week dat de Nederlandse clubs de teller van de UEFA-coëfficiëntlijst aardig op hol lieten slaan, deed AZ eveneens een duit in het zakje. De boys van Pascal Jansen legden in Transsylvanië CFR Cluj over de knie: 0-1. Door de zege behouden de Alkmaarders de koppositie in Groep D van de Conference League.

Jesper Karlsson en Owen Wijndal vieren het feestje.

Jesper Karlsson en Owen Wijndal vieren het feestje.

Jansen stuurde dezelfde spelers de wei van het typische oostblokstadionnetje in waarmee AZ de afgelopen drie wedstrijden Jablonec, SC Cambuur en FC Utrecht had verslagen. Een elftal dat na het vertrek van de sterkhouders Stengs, Boadu en Koopmeiners steeds beter op elkaar ingespeeld raakt, getuige ook de galavoorstelling van afgelopen zondag tegen FC Utrecht (5-1).

AZ, dat in het verre achterland van de aristocratische vampier Dracula toch nog werd gesteund door 180 getrouwen, was derhalve met vertrouwen naar Roemenië afgereisd. En dat vertrouwen straalde de ploeg in de eerste helft ook uit. AZ speelde met de borst vooruit, was technisch en tactisch heer en meester en creëerde voor rust een handvol grote kansen.

Pantelis Hatzidiakos viert de overwinning.

Pantelis Hatzidiakos viert de overwinning.

Even leek het erop dat de ploeg van Jansen zichzelf vergat te belonen, zoals wel vaker dit seizoen in Europese duels. Jordy Clasie raakte na een kwartier met een volley van twintig meter de paal en zag Vangelis Pavlidis twee minuten later weer eens zijn eerste kans om zeep helpen. Nadat Cluj-spits Gabriel Debeljuh de gasten met een buitenspelgoal eventjes schrik aanjoeg, was het Jesper Karlsson die een heerlijke voorzet van Yukinari Sugawara binnen knikte: 0-1.

Terug na tikkie

De jonge Zweed is weer helemaal de oude, nadat hij in de zomer een klein tikkie kreeg nadat hij was afgevallen voor het EK. De eerste wedstrijden ruziede hij meer met zichzelf en de bal dan met de tegenstander, maar inmiddels liegen zijn statistieken er niet om. De afgelopen zes duels was de linkerspits met het verwoestende rechterbeen goed voor vijf goals en drie assists. De Zweedse bondscoach Janne Andersson zal hem ongetwijfeld weer in het snotje hebben.

In de tweede helft waren de betere kansjes voor de thuisclub, dat van geluk mocht spreken dat het na smerige tackles van Burca en Culio op respectievelijk Pavlidis en Owen Wijndal nog met elf man in het veld stond. Ook werd Dani de Wit nog met een elleboogstoot op zijn neus vakkundig uit de wedstrijd getikt.

’Niet goed gespeeld, maar wel 3 punten’

Wijndal was in Roemenië blij met het positieve resultaat , maar ontevreden over het spel van zijn ploeg tegen landskampioen CFR Cluj. „Nee, we hebben niet goed gespeeld, maar we hebben wel 3 punten. Dat is het belangrijkste”, zei de verdediger bij ESPN.

Over de beginfase van AZ was Wijndal nog wel tevreden. „Toen maakten we ook een goede goal. Maar daarna zakte het weg. We waren voor mijn gevoel wel de betere ploeg, maar waren ook te slordig en creëerden daardoor te weinig kansen en gaven misschien daardoor ook nog wel iets te veel weg. De eindpass was vaak niet helemaal zuiver, het was net te hard, of net te zacht.”

De eerstvolgende wedstrijd in de Conference League speelt koploper AZ op 4 november thuis tegen CFR Cluj.