Sport/Voetbal
2126947847
Voetbal

Tadic: ’Dat ik die kans mis, ongelooflijk...’

Dusan Tadic baant zich een weg langs Serdar Saatci.

Dusan Tadic baant zich een weg langs Serdar Saatci.

AMSTERDAM - Niet Steven Berghuis, maar aanvoerder Dusan Tadic werd na afloop van het duel in de Champions League tussen Ajax en Besiktas (2-0) uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Dusan Tadic baant zich een weg langs Serdar Saatci.

Dusan Tadic baant zich een weg langs Serdar Saatci.

De Serviër was er niettemin blij mee. „Het belangrijkste is echter dat we hebben gewonnen. Het is heerlijk om voor deze club en deze fans te spelen. We hebben deze situatie gemist”, doelde hij bij RTL7 op de uitverkochte Johan Cruijff ArenA.

Berghuis opende de score en verzorgde bij de tweede treffer van Sébastien Haller de assist. Tadic was tegen Besiktas minder succesvol. Hij miste onder meer in de eerste helft een dot van een kans. „Ongelooflijk, die kans had ik echt moeten afmaken”, verzuchtte hij. „We hadden het onszelf veel makkelijker kunnen maken als we voor de rust nog 3-0 hadden gemaakt. Maar we hebben het al met al toch goed gedaan.”

Ten Hag geniet, maar baalt van gemiste kansen

Trainer Erik ten Hag had weinig te klagen. „We speelden erg goed”, zei hij. „In een geweldige ambiance. Er ontstond meteen een goede wisselwerking tussen spelers en fans.” Michy Batshuayi miste namens Besiktas de eerste kans van de wedstrijd. De aanvaller schoot op de paal. „Dat was een onachtzaamheid van ons”, zei Ten Hag. „Daarna heb ik genoten. We maakten voor rust twee goede doelpunten. Het hadden er alleen wel twee of drie meer mogen zijn.”

„In de tweede helft hebben we onze voorsprong geconsolideerd”, zei Ten Hag. „Dat is niet raar als je met 2-0 voorstaat in een wedstrijd in de Champions League. Maar als onze centrale verdedigers wel door waren geschoven, dan hadden we aanvallend meer kunnen doen.”

„Maar ook in de tweede helft kregen nog twee goede kansen”, zei Ten Hag. „Kansen verzilveren, dat is en blijft een dingetje bij ons. We missen te veel mogelijkheden. Mensen vragen wel eens of dit Ajax nog beter kan. Maar het moet echt beter. Dortmund is onze volgende tegenstander in de poule. Dat lijkt me onze sterkste tegenstander. Dan zullen we echt beter met de kansen moeten omgaan. Op het hoogste niveau kunnen we ons op die manier verbeteren. Als dat lukt, dan komen we dicht bij ons grote verlangen. En dat is overwinteren in de Champions League.”

Berghuis geniet

Steven Berghuis had intens genoten, zo glunderde hij. „Ik ben naar Ajax gekomen om op dit podium te acteren. Wat een mooie avond. Dit is toch wel een mooie positie”, zei Berghuis over zijn nieuwe rol als nummer 10. „Ik heb veel handvatten van de trainer en de technische staf gekregen. En ik heb natuurlijk ook geweldige spelers om me heen. Ik moet Antony en Tadic aan het werk zetten. En ik moet bijsluiten met de spits en combineren met de middenvelders. Het ligt me eigenlijk wel.”

De 29-jarige Berghuis is inmiddels aardig gewend aan de speelstijl van Ajax. „We wachten niet af en zetten meteen druk”, zei hij. „Ook nu hebben we weer het Ajax gezien wat we kennen van de afgelopen weken. We hebben zoveel kansen gecreëerd. We hadden wel iets vaker kunnen scoren, vooral voor rust.”

Voor Ten Hag was Berghuis ’de absolute uitblinker.’ „Maar hij moet het ook kunnen volhouden”, zei de coach. „Daarom heb ik Davy Klaassen halverwege de tweede helft voor hem gebracht.” Berghuis wist dat de concurrentie groot zou zijn toen hij bij Ajax tekende. „Maar als we iets willen bereiken, dan hebben we een brede selectie nodig”, concludeerde hij. „Je ziet nu al dat we iedereen nodig hebben.”

Berghuis genoot na zijn wissel van de sfeer in de Johan Cruijff ArenA, waar springende en zingende supporters het stadion lieten trillen. „Ik ga zo heerlijk slapen”, lachte hij. „Maar daarvoor ga ik denk ik nog eerst even de samenvatting kijken. Ik vond het een heerlijke avond. Met zulke spelers om me heen komen mijn kwaliteiten ook sneller naar boven.”

Bekijk hier de uitslagen, standen en het programma in de Champions League