Sport/Tennis
2129942316
Tennis

Spanjaard uit kritiek op organisatie

Rafael Nadal bij laatste vier Roland Garros, maar: ’Te koud om te tennissen’

Rafael Nadal viert zijn zege.

Rafael Nadal viert zijn zege.

PARIJS - Titelverdediger Rafael Nadal heeft zich geplaatst voor de halve finale van Roland Garros.

Rafael Nadal viert zijn zege.

Rafael Nadal viert zijn zege.

De twaalfvoudig winnaar van het grandslamtoernooi in Parijs rekende in de nacht van dinsdag op woensdag in drie sets af met de Italiaan Jannik Sinner: 7-6 (4) 6-4 6-1.

Nadal treft in de halve finale Diego Schwartzman. De als twaalfde geplaatste Argentijn had eerder op de avond verrassend US Open-winnaar Dominic Thiem uit Oostenrijk verslagen. Na ruim vijf uur en vijf sets trok Schwartzman de zege naar zich toe.

Lastig

De in Parijs als tweede geplaatste Spanjaard had het in de eerste set lastig tegen de 19-jarige Italiaan. In de tiebreak kon Nadal alsnog het verschil maken en pakte hij de set met 7-4. In de tweede set kwam Sinner een break op voorsprong en liep uit naar 3-1. Maar kon hij dat niet vasthouden. Op 4-4 verloor hij opnieuw zijn opslagbeurt, waarop Nadal op eigen service de set binnenhaalde.

Met een break meteen aan het begin van de derde set, nam Nadal definitief afstand. De 34-jarige Spanjaard gaf die voorsprong ondanks spannende games niet meer weg tegen de nummer 75 van de wereldranglijst en liep uit naar 4-0. Op 5-1 sloeg hij meteen toe op zijn eerste van drie matchpoints.

Onverantwoord

Nadal vond het speelschema van dinsdag op Roland Garros onverantwoord voor de tennissers. De twaalfvoudig kampioen sloeg zijn laatste bal om iets voor 01.30 uur en deed dat in herfstachtige omstandigheden.

„Ik snap echt niet dat ze vijf wedstrijden op Court Philippe Chatrier hebben gezet. Dat was een risico”, zei Nadal na zijn zege in drie sets op de Italiaan Jannik Sinner. „Een dag eerder toen ik het schema toegestuurd kreeg, zag ik meteen dat het weleens laat kon worden omdat er een aantal potentiële lange partijen tussen zat. En het werden lange partijen. Dat is natuurlijk ook een beetje pech.”

Te koud

De partij tussen Thiem en Schwartzman duurde meer dan vijf uur. Bovendien werd daarvoor nog een uitgestelde vierderondepartij uit het vrouwentoernooi gespeeld. Nadal: „Ik probeerde gewoon geduldig te zijn, alles te accepteren en zo positief mogelijk te zijn.”

Toen Nadal tegen Sinner begon, was het fris (13 graden Celsius) en er stond behoorlijk wat wind op het centercourt, waar het dak ondanks de late aanvangstijd open bleef. „Het is te koud om te tennissen. Ik weet dat voetballers het continu ervaren, maar zij zijn altijd in beweging. Wij stoppen, komen weer terug en hebben te maken met een kantwissel”, aldus de 34-jarige Spanjaard.

Vanwege het coronavirus werd Roland Garros verplaatst van de maanden mei en juni naar oktober.