Nieuws/Sport
2130268490
Sport

Volleybalbond stuurt vrouwencoach Morrison de laan uit

Technisch directeur Joop Alberda van Nevobo met Jamie Morrison.

Technisch directeur Joop Alberda van Nevobo met Jamie Morrison.

Nederlandse volleybalbond heeft bondscoach Jamie Morrison van de vrouwenploeg de laan uitgestuurd. Hij moet vertrekken vanwege de tegenvallende prestaties van Oranje.

Technisch directeur Joop Alberda van Nevobo met Jamie Morrison.

Technisch directeur Joop Alberda van Nevobo met Jamie Morrison.

Op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) verloren de volleybalsters de beslissende wedstrijd tegen gastland Italië en op het EK bleven ze in de kwartfinales steken. De ploeg van Morrison moest onlangs op de World Cup in Japan ook nogal wat nederlagen incasseren.

De bond stelt binnenkort een opvolger voor Morrison aan, die de volleybalsters begin volgend jaar op het laatste OKT in Apeldoorn alsnog naar Tokio moet zien te leiden. Nederland strijdt in Omnisport met zeven andere landen (Turkije, Duitsland, Bulgarije, Polen, België, Kroatië en Azerbeidzjan) om één ticket naar de Spelen.

„Ik betreur het zeer dat we deze moeilijke beslissing hebben moeten maken”, zegt technisch directeur Joop Alberda van de Nevobo. „Na een uitgebreide evaluatie van het afgelopen seizoen is er onvoldoende vertrouwen om de route te vervolgen naar het aankomende OKT en het WK 2022.”

Morrison, eerder assistent-trainer bij de Amerikaanse vrouwen, werd begin 2017 aangesteld als opvolger van de succesvolle en populaire Giovanni Guidetti, die enkele maanden na de vierde plek op de Spelen van Rio de Janeiro besloot op te stappen. Onder leiding van de Amerikaan pakte Oranje zilver op het EK 2017 en leverde de ploeg vorig jaar de beste prestatie ooit op een WK (vierde).

„De afgelopen drie jaar heb ik mij met hart en ziel ingezet voor het Nederlands volleybalteam”, aldus Morrison. „In 2019 hebben we onze doelen echter niet gehaald en daar ben ik verantwoordelijk voor. Ik had de klus richting Tokio graag afgemaakt, maar dat zit er nu niet meer in.”