Nieuws/Sport
2130337767
Sport

Wereldtitel en olympische plaatsing op het spel

Spannende ontknoping tussen Badloe en Van Rijsselberghe

Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe in actie.

Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe in actie.

De strijd om het olympische ticket tussen de windsurfende vrienden Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe krijgt zaterdag een spannende ontknoping in de medalrace van het WK in het Australische Sorrento. Badloe heeft na twaalf races nog altijd de leiding in de titelstrijd, maar Van Rijsselberghe is hem genaderd. Het verschil bij het ingaan van de laatste race is 10 punten. Een plek bij de eerste vijf in de medalrace volstaat voor Badloe om het ticket te bemachtigen.

Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe in actie.

Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe in actie.

Badloe is de titelverdediger in Sorrento, Van Rijsselberghe de tweevoudig olympisch kampioen. De twee spraken enkele jaren geleden al af dat de beste windsurfer over de laatste drie WK's het ticket voor Tokio zou krijgen. Van Rijsselberghe was de wereldkampioen in 2018, Badloe greep het goud in 2019. Degene die dus het beste presteert op dit WK, mag komende zomer naar de Spelen.

Badloe zag vrijdag zijn voorsprong op Van Rijsselberghe slinken. De koploper had een iets mindere dag met de vierde, dertiende en derde plaats in de races. Van Rijsselberghe noteerde de veertiende, eerste en tweede plaats en klom naar de tweede plaats in de tussenstand.

Moeilijke dag voor Badloe

"Het was een moeilijke dag. De wind was iets minder dan de afgelopen dagen en heel vlagerig. Je zag dat het veld het ene moment heel ver uit elkaar lag en dan opeens weer dichtbij elkaar. Dat maakt het interessant. Ik heb twee goede races en één wat mindere race gevaren waarin ik even de weg kwijt was", vertelde Badloe, die vertrouwen heeft in een voor hem goede afloop. "Ik moet gewoon de medalrace winnen, dat zou een lekkere afsluiting zijn. Volgens mij heb ik wel wat puntjes voorsprong."

Van Rijsselberghe: ’Alles uit de kast’

Van Rijsselberghe dacht na de eerste race op vrijdag, waarin hij als veertiende over de finish kwam, dat de selectie voor Tokio al beslist was. "Daarna kon ik eindelijk, voor het eerst deze week, rustig vrij varen. Toen ging het eindelijk goed en nu sta ik op 10 punten verschi. Nu nog één keer alles uit de kast trekken en dan gaan we wel zien waar het schip strandt, ik heb er zin in."