2131906
Tennis

Cecchinato: 'Het was een moeilijke tijd, nu wil ik genieten'

Italiaans sprookje in Parijs

Marco Cecchinato schreeuwt het uit van blijdschap.

Marco Cecchinato schreeuwt het uit van blijdschap.

Een paar jaar geleden zat de Italiaan Marco Cecchinato in het verdomhoekje van het proftennis. Hij was schuldig bevonden aan matchfixing en er hing een zware straf boven zijn hoofd. Maar de Siciliaan werd vrijgesproken en staat nu, als nummer 72 van de wereld, in de halve finale op Roland Garros. "Dit is het meest emotionele moment van mijn leven." 

Marco Cecchinato schreeuwt het uit van blijdschap.

Marco Cecchinato schreeuwt het uit van blijdschap.

Zijn zege op Novak Djokovic in de kwartfinale mag als een klein wonder worden beschouwd. De grootmeester uit Servië is na lang blessureleed nog niet in topvorm, maar dat doet weinig af aan de prestatie van Cecchinato. Hij was in de rally’s zo taai als een te lang gebakken biefstuk en strooide achteloos met fluwelen dropshots.

"Ben ik soms aan het dromen?", vroeg Cecchinato, die nu de laagste geklasseerde halvefinalist op Roland Garros in negentien jaar is, zich na afloop af. "Misschien ben ik aan het slapen? Ik snap er helemaal niks van." 

Hoe anders was de situatie van Cecchinato een kleine twee jaar geleden. In juli 2016 werd hij door de Italiaanse tennisbond beschuldigd van matchfixing. Hij zou in 2015 expres een wedstrijd hebben verloren tijdens een challenger, een klein proftoernooi, in Marokko. Achttien maanden schorsing en een boete van 40.000 euro werd officieel opgelegd. Cecchinato ging echter met succes in beroep bij CONI, het Italiaans olympisch comité. In december 2016 werden de straffen opgeheven. "Het was een moeilijke tijd, ik wil nu van deze momenten genieten en daar niet meer aan terugdenken.”

In de halve eindstrijd krijgt Cecchinato te maken met Dominic Thiem, die voor de derde achtereenvolgende keer de laatste vier bereikte op Roland Garros.