Nieuws/Sport
2132161
Sport

Vertrouwen in sportief succes daalt tot nulpunt

'WK-catastrofe dreigt voor Rusland'

De basiself van Rusland voor de oefenwedstrijd tegen Turkije.

De basiself van Rusland voor de oefenwedstrijd tegen Turkije.

Het WK in Rusland moet voor bevolking een feestje moeten worden, maar men houdt er inmiddels stevig rekening mee dat het toernooi in eigen land uit gaat lopen op een sportieve catastrofe.  

De basiself van Rusland voor de oefenwedstrijd tegen Turkije.

De basiself van Rusland voor de oefenwedstrijd tegen Turkije.

Dinsdag slaagde de ploeg van bondscoach Stanislav Cherchesov er in het laatste oefenduel in aanloop naar de openingswedstrijd van volgende week tegen Saudi-Arabië niet in om ook maar enige indruk te maken. Tegen de B-keuze van Turkije werd met 1-1 gelijkgespeeld. In de poulefase wachten ook nog duels met Egypte en Uruguay.

De media in Rusland zijn inmiddels uiterst sceptisch over de kansen van de nationale ploeg. "Rusland liet tegen Turkije opnieuw een deprimerende indruk achter. De hoop dat er nog een wonderbaarlijke metamorfose gaat plaatsvinden, lijkt definitief vervlogen", stelt de krant Sport Express.

"Het team heeft geen ruggengraat. De spelers spelen veel slechter dan bij hun clubs. Het spel is hopeloos. Er is tactisch model. Nu nog van tactiek veranderen of spelers wisselen gaat niet meer helpen. Het zou slechts een krampachtige poging zijn om iets te repareren, hopend op een gelukje. Alsof je een kapotte televisie probeert aan te zetten. Schudden, op de knop drukken en dan bidden dat hij het op magische wijze plots weer gaat doen."

De laatste zege van Rusland dateert van 7 oktober 2017. Sindsdien werd vier keer verloren en drie keer gelijkgespeeld. "Tegen Turkije was het spel iets beter dan normaal, maar het bleef alsnog ver verwijderd van wat we twee jaar geleden voor ogen hadden toen er werd begonnen met de bouw van een nieuw elftal. Hoe kan dat? Als je zo lang ergens mee be bezig bent, moet er toch wel iets goeds gebeuren? Nou, niet bij ons..."

De doelstellingen zijn dan ook behoorlijk naar beneden bijgesteld. "Hopelijk zijn we goed genoeg om Saudi-Arabië te verslaan. Gezien de huidige situatie zou dat al een succes zijn. Als je geen team bent, is een teamsport erg moeilijk."