Nieuws/Sport
2132237
Sport

Lorenzo vervangt Pedrosa als teamgenoot Márquez

Honda formeert koningskoppel

Marc Márquez (links) en Jorge Lorenzo worden teamgenoten.

Marc Márquez (links) en Jorge Lorenzo worden teamgenoten.

De Spaanse motorcoureur Jorge Lorenzo verruilt Ducati voor Honda. Lorenzo gaat bij het Japanse fabrieksteam een 'koningskoppel' vormen met landgenoot Marc Márquez, de wereldkampioen van de afgelopen twee jaar in de MotoGP en huidige leider in de WK-stand.

Marc Márquez (links) en Jorge Lorenzo worden teamgenoten.

Marc Márquez (links) en Jorge Lorenzo worden teamgenoten.

Lorenzo vervangt hij Honda een andere Spanjaard, Dani Pedrosa, van wie een dag eerder bekend werd dat hij na achttien jaar Honda verlaat. Danilo Petrucci wordt bij Ducati de vervanger van Lorenzo. 

De 31-jarige coureur van Mallorca heeft vijf wereldtitels op zak, waarvan drie behaald in de koningsklasse (2010, 2012 en 2015). Lorenzo pakte twee wereldtitels in de 250cc, de huidige Moto2, op een Aprilia. In de MotoGP vierde de Spanjaard zijn grootste successen bij Yamaha.

Lorenzo is nu bezig aan zijn tweede jaar bij Ducati. Hij boekte zondag op het circuit van Mugello pas zijn eerste zege voor dat Italiaanse team, dat het doorgaans moet afleggen tegen de Honda's en Yamaha's. In de WK-stand neemt Lorenzo de tiende plaats in.

De Mallorcaan verbond zich voor twee jaar aan Honda en vormt zo in 2019 en 2020 een topduo met landgenoot Márquez. Sinds 2012 verdelen de twee Spanjaarden al onderling de wereldtitels in de MotoGP. Márquez was in 2013, 2014, 2016 en 2017 de beste. Samen bezitten ze elf wereldtitels en hebben ze 130 grands prix gewonnen.

Honda vond het tijd worden voor het vervangen van de 32-jarige Pedrosa, die in de schaduw staat van Márquez. Hij veroverde op de Japanse motor wereldtitels in de 125cc (2003) en de 250cc (2004 en 2005), maar in de koningsklasse bleef een wereldtitel uit. Wel eindigde Pedrosa drie keer als tweede in het WK.