Nieuws/Sport
2136675
Sport

’Een regeerakkoord tussen 18 partijen in Eredivisie’

Jacco Swart

Jacco Swart

Na twee jaar vergaderen is de Eredivisie nog geen steek opgeschoten met de ’veranderagenda’, waarin enkele voor de toekomst van het Nederlandse voetbal cruciale onderwerpen bijeen zijn geveegd. Ondanks het uitblijven van resultaat ziet Eredivisie CV-directeur Jacco Swart het toch niet zo somber in en hoopt hij later dit jaar op een najaarsakkoord.

Jacco Swart

Jacco Swart

Die ’veranderagenda’ is een gebed zonder end aan het worden. Verwacht u dat daar nog ooit iets uitkomt?

"Natuurlijk had ik nu ook liever met een rapport staan zwaaien, waarin stond welke kant we met de Eredivisie opgaan. Zo ver zijn we helaas nog niet. Het is een complex proces, waarbij clubs ook soms tegen hun eigen belang in moeten gaan. Toch ben ik niet zo negatief, want we hebben wel vooruitgang geboekt. Zo is besloten om voor dit onderwerp eenmalig de stemverhouding aan te passen. Oorspronkelijk moesten er vijftien van de achttien clubs instemmen met een verandering en voor dit onderwerp zijn nu dertien ja-stemmers genoeg. Met als voorbehoud, dat er in elk van de drie subgroepen (drie topclubs, zes subtopclubs en negen clubs uit het rechterrijtje) ook een meerderheid voor is. Dat clubs hiertoe bereid zijn, laat zien dat de wil er is om er uiteindelijk uit te komen. Dit doe je niet als je alleen maar de hakken in het zand wil zetten."

Er waren voldoende ja-stemmers om met ingang van het seizoen 2020/2021 bij alle clubs natuurgras verplicht te stellen in de Eredivisie. Waarom is dat onderwerp niet uit de ’veranderagenda’ gehaald en al afgehamerd?

"Voor sommige deelonderwerpen geldt, dat we in de Eredivisie heel goed weten welke kant we daarmee opgaan en dat geldt voor de manier waarop we de jeugdopleiding willen beschermen en voor de transitie van kunstgras naar natuurgras of hybride velden. Daar zijn nu nog geen beslissingen over genomen, omdat de Eredivisie-clubs over het hele pakket overeenstemming moeten zien te bereiken en dus ook over onderwerpen die moeilijker liggen als de verdeling van de tv-gelden en een nieuw competitiemodel. Bij die gesprekken kunnen andere onderwerpen een rol spelen. Je kunt het vergelijken met onderhandelingen in de politiek over een regeerakkoord, waarbij clubs op het ene punt wat inleveren en op het andere punt wat binnenhalen. Alleen zijn het in de Eredivisie coalitie-onderhandelingen tussen achttien partijen en dat verklaart ook meteen waarom het zo complex is."

Op de vergadering betaald voetbal is overeenstemming bereikt over een koerswijziging met betrekking tot de Jong-teams die deelnemen aan de voetbalpiramide. De profclubs zijn het erover eens dat hierin uitsluitend spelers, die jonger zijn dan 23, mogen uitkomen. Het voorstel wordt donderdag (vandaag) behandeld in de bondsvergadering (prof én amateurvoetbal).