Nieuws/Sport
2136836
Sport

Volleybalsters redden het niet tegen Italië

De volleybaldames kwamen tekort.

De volleybaldames kwamen tekort.

ROTTERDAM - De Nederlandse volleybalsters hebben hun derde nederlaag geleden in de Nations League.

De volleybaldames kwamen tekort.

De volleybaldames kwamen tekort.

In het Topsportcentrum van Rotterdam was Italië in vijf sets te sterk voor het team van bondscoach Jamie Morrison. Dat was een tegenvaller want de afgelopen jaren was Nederland meestal te sterk voor het Italiaanse team dat wel een plaats hoger (7e) op de wereldranglijst staat. De setstanden waren 18-25 25-23 19-25 25-15 en 15-8.

Nederland staat met acht overwinningen tegen drie nederlagen nog wel stevig bij de beste vijf landen die samen met gastland China om de titel gaan strijden. Maar de ploeg moet nog vol aan de bak, te beginnen donderdag in Rotterdam tegen het sterke Servië. Volgende week zijn in Stuttgart Turkije, wereldkampioen China en Duitsland de laatste tegenstanders.

,,We hebben het zelf laten liggen'', zei aanvoerster Marit Balkestein-Grothues. Nederland kende inderdaad een voortvarende start tegen de Italiaansen, die de Nations League matig waren gestart. Coach Davide Mazzanti had aanvankelijke enkele topspeelsters rust gegund, waardoor zijn ploeg in de strijd om een plaats bij de beste zes achterop was geraakt. Dinsdag versloeg Italië het sterker geachte Servië en tegen Oranje knokte het team zich terug na een 2-1-achterstand. In de derde set had Oranje zelfs negen punten op rij gemaakt op de opslag van Nicole Koolhaas.

Italië zorgde in de vierde set plots voor een enorme servicedruk en Nederland bezweek. Balkestein: ,,Ze zijn echt een alles-of-nietspelletje gaan spelen en wij maakten gewoon te veel fouten.''

Ook in de vijfde set, snel 4-8, kwam het niet meer goed met Oranje. Het duel met Servië wordt er alleen maar belangrijker door. ,,We moeten nu het hoofd leeg maken'', zei de aanvoerster. Het daaropvolgende duel met Turkije kan door de tegenvaller tegen Italië wel eens cruciaal worden. Maar die wedstrijd, tegen het team van de anderhalf jaar geleden opgestapte Oranje-bondscoach Giovanni Guidetti, staat eigenlijk op zichzelf. Balkestein: ,,Daar ligt hoe dan ook veel druk op.''