Sport/Tennis
2138698062
Tennis

Zverev in vier sets langs Wawrinka

Alexander Zverev won van Stan Wawrinka

Alexander Zverev won van Stan Wawrinka

MELBOURNE - Alexander Zverev heeft voor het eerst in zijn loopbaan de halve finales bereikt op een grandslamtoernooi. De Duitse tennisser was in de kwartfinales van de Australian Open in vier sets te sterk voor de Zwitser Stan Wawrinka: 1-6 6-3 6-4 6-2.

Alexander Zverev won van Stan Wawrinka

Alexander Zverev won van Stan Wawrinka

Zverev neemt het in de strijd om een plaats in de finale op tegen de winnaar van de partij tussen de Spanjaard Rafael Nadal en de Oostenrijker Dominic Thiem.

Zverev, de huidige nummer 7 van de wereld, was in Melbourne nooit verder gekomen dan de vierde ronde. Alleen op Roland Garros bereikte hij twee keer de kwartfinales: in 2018 en 2019. De tennisser die werd gezien als een van de leiders van de zogenoemde Next Gen-generatie won wel de ATP Finals in 2018 maar kon niet voorkomen dat Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer hun hegemonie handhaafden en de laatste twaalf grandslamtitels onderling verdeelden.

Geen woorden

„Het is een geweldig gevoel, er zijn geen woorden voor”, sprak Zverev op de baan na zijn zege. „Ik heb op andere toernooien vaak wel goed gespeeld, ik heb masters gewonnen, de ATP Finals, maar ik kon die barrière op grandslams maar niet slechten. Jullie kunnen je niet voorstellen wat dit voor me betekent.”

Zverev kwam niet bepaald vol zelfvertrouwen naar de Australian Open na drie nederlagen in de ATP Cup. Zorgen baarden de 31 dubbele fouten die hij in die drie partijen sloeg. Maar op de Australian Open is zijn service juist weer een wapen. Tegen Wawrinka kwam hij na een valse start - zijn eerste setverlies in Melbourne - tot dertien aces en sloeg hij 80 procent van zijn eerste opslagen in. „Ik heb er hard aan gewerkt. Dit is een grand slam, hier word je geacht je beste tennis te spelen.”

De 22-jarige Duitser benutte tegen de twaalf jaar oudere Zwitser na 2 uur en 19 minuten meteen zijn eerste wedstrijdpunt.