Sport/Wielrennen
2139476
Wielrennen

Janssen: 'Zonder Den Hartog nooit gewonnen'

Arie den Hartog is 77 jaar geworden.

Arie den Hartog is 77 jaar geworden.

Zonder enige twijfel zegt Jan Janssen het: "Arie den Hartog? Dat was mijn belangrijkste man in de Tour de France van 1968. Zonder hem had ik die ronde nooit gewonnen. Zeker in de cruciale bergrit naar Sallanches op de Cordon heeft hij me heel goed geholpen."

Arie den Hartog is 77 jaar geworden.

Arie den Hartog is 77 jaar geworden.

Op 77-jarige leeftijd is Arie den Hartog afgelopen nacht overleden. Een half jaar geleden werd hij getroffen door een zware hersenbloeding. De afgelopen tijd ging hij snel achteruit, zo meldde zijn familie.

Den Hartog is een van de betere renners uit de Nederlandse wielergeschiedenis. Zo zegevierde hij in 1965 in Milaan-Sanremo en schreef hij in 1967 als eerste Nederlander de Amstel Gold Race op zijn naam. Ook de Ronde van Luxemburg en Parijs-Camembert staan op zijn erelijst evenals de Ronde van Catalonië en het bergklassement in de Ronde van Zwitserland.

De Zuid-Hollander, die het grootste deel van zijn leven in Zuid-Limburg in respectievelijk Elsoo en Nieuwstadt woonde, had in de Tour van 1968 ook een rit moeten winnen. In de vijfde etappe op weg naar Bagnoles-de-l’Orne juichte hij echter te vroeg, waardoor de Fransman André Desvages met een ultieme jump nog over hem heen kon komen.

Slechts drie ploegmaten steunden Jan Janssen uiteindelijk tot in Parijs, waar de Nootdorper vijftig jaar geleden in het Parc Vincennes als eerste Nederlander de Tour de France weet te winnen. Waar Eddy Beugels en Eef Dolman goud waard waren tijdens de vlakkere ritten, kon Beugels zijn kopman Janssen in de bergen bijstaan. "Zeker toen Arie zag dat ik daadwerkelijk die Tour nog kon winnen, heeft hij zich onvoorwaardelijk voor mij ingezet. Bergop was hij van grote waarde van mij. Ja, hij heeft zekere een groot aandeel in mijn Tourzege gehad", aldus Janssen.

Janssen omschrijft Den Hartog als een goede renner, die bergop met de beteren mee kon. "Eigenlijk was Arie een allrounder. Het is jammer dat hij niet zo’n snelle sprint in de benen had, anders was zijn palmares een stuk rijker geweest. Zijn zeges in Milaan-Sanremo en Amstel Gold Race bewijzen dat hij beter uit de voeten kon in de eendagswedstrijden dan in de rondes. Arie is een persoon waar ik groot respect voor heb. Van de Nederlandse Tour-ploeg van 1968 leven nu nog slechts drie van de tien renners die in Vittel van start gingen. Dat is iets wat mij heel triest maakt."