Sport/Olympische Spelen
2140445754
Olympische Spelen

Ook IOC onder vuur om keuze voor Oeigoerse vlamontsteekster

China stak ’middelvinger op naar rest van wereld’ tijdens openingsceremonie Olympische Spelen

Dinigeer Yilamujiang en Zhao Jiawen tijdens de openingsceremonie.

Dinigeer Yilamujiang en Zhao Jiawen tijdens de openingsceremonie.

China en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben kritiek gekregen op hun keuze voor Dinigeer Yilamujiang als een van de twee sporters die vrijdag in Beijing de olympische vlam mochten ontsteken. De 20-jarige langlaufster komt uit de provincie Xinjiang, waar veel Oeigoeren wonen die door China worden onderdrukt. Volgens Yaqiu Wang, China-specialiste bij Human Rights Watch, gaf China hiermee „een middelvinger naar de rest van de wereld”.

Dinigeer Yilamujiang en Zhao Jiawen tijdens de openingsceremonie.

Dinigeer Yilamujiang en Zhao Jiawen tijdens de openingsceremonie.

Een dag na de openingsceremonie kreeg IOC-woordvoerder Mark Adams tijdens de persbriefing vragen over de kwestie. Volgens hem heeft het feit dat Yilamujiang samen met de 21-jarige Zhao Jiawen (die uitkomt op de Noordse combinatie) de vlam mocht ontsteken in het Vogelnest-stadion niets te maken met haar afkomst.

„Zoals je weet uit het olympisch handvest discrimineren we geen mensen en kijken we nooit naar iemands afkomst. Zij heeft alle recht om, ongeacht waar ze vandaan komt en wat haar afkomst is, mee te doen aan de Spelen en aan de openingsceremonie”, aldus Adams. „Het organisatiecomité stelt de ceremonie samen en natuurlijk is het IOC daar tot op zekere hoogte bij betrokken.”

Landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada en Australië besloten geen hoogwaardigheidsbekleders naar China te sturen voor de Spelen, uit protest tegen de mensenrechtensituatie in dat land en specifiek de behandeling van de Oeigoeren.

Volgens Zumretay Erkin, die namens Human Rights Watch de Oeigoeren juridisch bijstaat, was de keuze van China voor een Oeigoerse atlete om de vlam te ontsteken „de meest politieke beslissing.” Erkin: „En toch beweert het IOC nog steeds dat de Spelen ’niet politiek’ zijn.”