2141853
Tennis

Finale voor Stephens na Amerikaans onderonsje

Sloane Stephens.

Sloane Stephens.

Sloane Stephens staat voor het eerst in haar tennisloopbaan in de finale van Roland Garros.

Sloane Stephens.

Sloane Stephens.

De Amerikaanse was donderdag in de halve eindstrijd duidelijk sterker dan haar landgenote Madison Keys: 6-4 6-4. Stephens treft zaterdag in Parijs Simona Halep. De Roemeense nummer 1 van de wereld versloeg eerder op de dag in de andere halve finale de Spaanse Garbiñe Muguruza met 6-1 6-4.

Voor de 25-jarige Stephens is het de tweede grandslamfinale. In september brak ze door met winst op de US Open. Daarvoor had Stephens al wel de halve eindstrijd op de Australian Open en de kwartfinale op Wimbledon gehaald.

Rust

Tegen Keys won Stephens haar eigen opslagbeurten vrij eenvoudig. In de eerste set plaatste ze een vroege break om vervolgens niet meer in de problemen te komen. De tweede set verliep lange tijd op vergelijkbare wijze. Stephens sloeg opnieuw snel toe op de service van Keys. Toen de partij gespeeld leek, kreeg Keys nog even een opleving. Ze won twee games op rij en kwam terug tot 5-4. Stephens bewaarde de rust en serveerde de wedstrijd uit.

Het was de derde ontmoeting tussen Stephens (nummer 10 van de wereld) en de 23-jarige Keys (nummer 13 van de wereld). In de finale van de US Open won Stephens vorig jaar met 6-3 6-0 en ook bij het WTA-toernooi in Miami stond de Amerikaanse in 2015 geen set af tegen haar landgenote: 6-4 6-2.

Halep en Stephens stonden zeven maal eerder tegenover elkaar. Twee keer eerder was gravel de ondergrond. Beide wedstrijden (in 2012 in Barcelona en in 2014 op Roland Garros) trok de Roemeense aan het langste eind. Op hardcourt behaalde Stephens wel twee zeges, maar dat is al wel vijf jaar geleden. De laatste drie keer op hardcourt moest de Amerikaanse de winst ook aan Halep laten.