2142858
Sport

FIFA let bij WK scherp op racistisch gedrag

FIFA-baas Gianni Infantino

FIFA-baas Gianni Infantino

ZÜRICH - De wereldvoetbalbond FIFA zal bij het komende WK in Rusland scherp letten op racistische en discriminerende spreekkoren onder het publiek.

FIFA-baas Gianni Infantino

FIFA-baas Gianni Infantino

Daartoe is een speciaal monitoringssysteem opgericht, dat bij elke WK-wedstrijd actief is. Een team van drie waarnemers van het antidiscriminatienetwerk FARE zal het gedrag van de bezoekers nauwlettend in de gaten houden.

,,Als er problemen op de tribunes komen, kunnen we die snel signaleren'', liet een woordvoerder van FARE weten. Volgens de FIFA is iedereen binnen de WK-wedstrijdorganisatie opgeleid om tot actie over te gaan en de juiste maatregelen te nemen indien excessen zich voordoen onder de toeschouwers.

WK-scheidsrechters moeten, zoals al eerder bekend werd, een driestappenplan uitvoeren indien er sprake is van racisme of discriminatie in het stadion. Eerst legt de arbitrage het duel stil en wordt via de speaker een waarschuwing gegeven aan het publiek. Daarna kan de wedstrijd voor enige tijd worden afgebroken bij nieuwe incidenten. Definitief staken is de laatste optie.