Nieuws/Sport
2143542165
Sport

Dag 8 Olympische Spelen: wat heb ik gemist en wat komt er nog?

Handbalsters Lois Abbingh en Kelly Dulfer.

Handbalsters Lois Abbingh en Kelly Dulfer.

Het is alweer tijd voor dag 8 in Tokio. Welke Nederlanders komen vandaag in actie op de Olympische Spelen? Een overzicht.

Handbalsters Lois Abbingh en Kelly Dulfer.

Handbalsters Lois Abbingh en Kelly Dulfer.

De handbalsters nemen het na drie zeges op tegen Noorwegen (vanaf 14.30 uur).

Dit gebeurde er tot dusver:

  • Kiran Badloe stelde zijn al vrijwel zekere olympische titel in de RS:X-klasse zaterdag veilig. De 26-jarige Almeerder moest in de afsluitende medalrace alleen nog finishen om zeker te zijn van het goud. Na twaalf races was hij normaal gesproken niet meer te achterhalen door de concurrenten. Badloe, tweede in de medalrace, is de opvolger van tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe.
  • De Nederlandse hockeyvrouwen wonnen ook hun vijfde en laatste groepswedstrijd. Het team van bondscoach Alyson Annan was met 3-1 te sterk voor Duitsland, dat de eerste vier duels eveneens had gewonnen.
  • In het olympische zwembad van Tokio kon de Nederlandse gemengde estafetteploeg geen medaille veroveren op de 4x100 wissel. Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) en Femke Heemskerk (vrije slag) eindigden in de finale van dit nieuwe onderdeel van de Spelen als zesde in 3.41,25.
  • Boksster Nouchka Fontijn heeft zich geplaatst voor de halve finale in de klasse tot 75 kilogram. Aangezien er in het boksen geen wedstrijd is om de derde plek (de twee verliezers van de halve finales krijgen beiden een bronzen medaille), is Fontijn dus zeker van een plak.
  • Een flinke tegenvaller voor atlete Jorinde van Klinken. De 21-jarige Nederlandse aanvoerster van de wereldranglijst heeft zich niet weten te plaatsen voor de finale van het discuswerpen.
  • Ranomi Kromowidjojo heeft zich geplaatst voor de finale van de 50 meter vrije slag. De 30-jarige Nederlandse plaatste zich als zevende in een tijd van 24,29 seconden.
  • Atlete Nadine Visser heeft flitsend de halve finale van de 100 meter horden op de Olympische Spelen bereikt. De 26-jarige Nederlander snelde in haar serie naar een prima tijd van 12,72.
  • Femke Bol heeft bij haar eerste optreden op de Olympische Spelen meteen indruk gemaakt. De 21-jarige Amersfoortse atlete won overtuigend haar serie op de 400 meter horden in 54,43 en plaatste zich voor de halve finales op maandag.
  • De Nederlandse triatleten van de gemengde estafetteploeg hebben net naast een olympische medaille gegrepen. In een boeiende race eindigden Maya Kingma, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom uiteindelijk knap als vierde.
  • De gemengde estafetteploeg is er net niet in geslaagd om een medaille te veroveren op de 4x400 meter. Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Femke Bol en Ramsey Angela kwamen dichtbij, maar finishten als vierde.