Nieuws/Sport
2143868124
Sport

Olympisch ticket hangt aan zijden draadje voor hockeyers

Terrance Pieters gaat onderuit, wat Oranje een strafcorner oplevert tegen Pakistan.

Terrance Pieters gaat onderuit, wat Oranje een strafcorner oplevert tegen Pakistan.

AMSTELVEEN - De Nederlandse hockeyers hebben zich bijna laten verrassen door Pakistan in de eerste van twee olympische kwalificatiewedstrijden. Oranje greep in het uitverkochte Wagener Stadion op het nippertje een gelijkspel tegen de voormalige hockeygrootmacht uit Azië: 4-4.

Terrance Pieters gaat onderuit, wat Oranje een strafcorner oplevert tegen Pakistan.

Terrance Pieters gaat onderuit, wat Oranje een strafcorner oplevert tegen Pakistan.

De mannen van bondscoach Max Caldas begonnen als grote favoriet aan het duel, maar slaagden er ondanks verwoede aanvallen niet in Pakistan te overrompelen. De Aziaten daarentegen sloegen keer op keer toe via een strafcorner. Met nog minder dan 10 seconden op de klok keek Nederland nog tegen een achterstand aan, maar Mink van der Weerden voorkwam met een rake strafcorner een pijnlijke afgang.

Zeventiende plaats

Pakistan begon verrassend goed aan het olympisch kwalificatieduel. De drievoudig olympisch kampioen, afgegleden naar de zeventiende plaats op de wereldranglijst, nam na vijf minuten onverwacht de leiding. Mubashar Ali sloeg de bal vanuit een strafcorner snoeihard voorbij de Nederlandse defensie en liet doelman Maurits Visser kansloos. Visser is de derde keus bij Oranje, maar hij moest aantreden wegens de blessures van Pirmin Blaak (hersenschudding) en Sam van der Ven (liesblessure).

Het geschrokken Nederlands team probeerde de achterstand zo snel mogelijk ongedaan te maken, trok driftig ten aanval en leek na twintig minuten de zaak onder controle te hebben. Mink van der Weerden (via een strafbal) en Bjorn Kellerman (backhandschot) scoorden binnen een minuut en zetten de thuisploeg op een 2-1 voorsprong. Maar Oranje wist niet door te drukken en liet zich telkens weer verrassen door de bekeken strafcorners van Pakistan. Bij een achterstand van 2-3 zorgde Robbert Kemperman acht minuten voor tijd voor de 3-3, maar Pakistan was nog niet klaar. Ali schoot in de 58e minuut weer raak uit een strafcorner.

Geen geld

Het was voor Pakistan de eerste officiële wedstrijd sinds het WK in het najaar van 2018. Omdat er niet genoeg geld voor handen was, had het land zich teruggetrokken uit de daaropvolgende Pro League. Voor de Paki’s was de laatste gelijkmaker van Oranje een pijnlijke, want de formatie had geen ’VAR-moment’ meer beschikbaar. Had het dat wel gehad, dan was te zien geweest dat Oranje de strafcorner waaruit Van der Weerden scoorde, niet had mogen krijgen.

Nederland treft Pakistan zondag opnieuw en moet dan winnen om zich te plaatsen voor de Spelen van Tokio.