Sport/Voetbal
2144001215
Voetbal

Haagse stapt na Spelen over naar Engelse ploeg

Sarina Wiegman zeker van zege op VS: ’Ik blijf nog een paar wedstrijden bondscoach’

Sarina Wiegman neemt het vrijdag met de Oranje Leeuwinnen op tegen wereldkampioen Amerika.

Sarina Wiegman neemt het vrijdag met de Oranje Leeuwinnen op tegen wereldkampioen Amerika.

In de knock-outfase van het olympische voetbaltoernooi kan iedere wedstrijd de laatste zijn van bondscoach Sarina Wiegman bij Oranje, maar naar eigen zeggen zal die niet vrijdag in Yokohama zijn. „Nee, nee, dit gaat niet mijn laatste wedstrijd worden”, zei Wiegman een dag voor het duel met de Verenigde Staten in de kwartfinales. „Ik blijf nog een paar wedstrijden bondscoach.”

Sarina Wiegman neemt het vrijdag met de Oranje Leeuwinnen op tegen wereldkampioen Amerika.

Sarina Wiegman neemt het vrijdag met de Oranje Leeuwinnen op tegen wereldkampioen Amerika.

De 51-jarige Wiegman wordt na de Olympische Spelen bondscoach van Engeland. De huidige trainster van de Nederlandse voetbalsters wil dolgraag afscheid nemen met een olympische medaille. Om dat te bereiken, moeten de ’Leeuwinnen’ in ieder geval afrekenen met de Amerikaanse voetbalsters.

„Nu je het zegt, het kan inderdaad de laatste van Sarina worden”, aldus Lieke Martens. „Maar daar zijn we helemaal niet mee bezig. Dat willen we natuurlijk niet. We gaan zorgen dat we nog drie wedstrijden spelen hier. We hebben samen een mooie tijd meegemaakt, we gaan proberen dat ook zo goed mogelijk af te sluiten.”

Van de tien voorgaande duels werden er acht gewonnen door de Amerikaanse voetbalsters. Alleen de eerste twee, in de jaren 90, gingen naar Nederland. Onder bondscoach Sarina Wiegman speelden de ’Leeuwinnen’ twee keer tegen de nummer 1 van de wereld. De WK-finale van 2019 ging met 2-0 verloren en eind vorig jaar verloor Oranje in Breda een oefeninterland met dezelfde cijfers.

Team USA

De Nederlandse voetbalsters voelen aan alles dat ze vrijdag op de Olympische Spelen in staat zijn om de Verenigde Staten eindelijk een keer te verslaan. ’Team USA’ was jarenlang ongenaakbaar, maar maakt in Japan een kwetsbare indruk. Zo begon de wereldkampioen het toernooi met een zware nederlaag tegen Zweden (0-3).

Lieke Martens tijdens het duel met China.

Lieke Martens tijdens het duel met China.

„Het is niet meer het onverslaanbare USA waar iedereen tegenop kijkt”, zegt Martens. „We hebben heel veel respect voor ze, absoluut, maar we denken dat dit het toernooi is waarop wij er ze weleens uit zouden kunnen gooien. We hebben zeker geen ontzag meer voor ze.”

Plan

Van de tien voorgaande duels werden er acht gewonnen door de Amerikaanse voetbalsters. Alleen de eerste twee, in de jaren 90, gingen naar Nederland. Onder Wiegman speelden de Leeuwinnen twee keer tegen de nummer 1 van de wereld. De WK-finale van 2019 ging met 2-0 verloren en eind vorig jaar verloor Oranje in Breda een oefeninterland met dezelfde cijfers.

"Ze hebben nog steeds een hartstikke goed team, maar het is wel anders dan op het WK"

„Maar op dit toernooi vind ik dat ze minder indruk maken dan voorheen”, voegde Wiegman toe. „Ze zijn de nummer 1 van de wereld en hebben nog steeds een hartstikke goed team, maar het is wel anders dan op het WK. Ze lijken wat zoekende, het gaat allemaal wat stroever. Ze hebben in drie groepswedstrijden 4 punten gehaald en speelden in het laatste duel op een gelijkspel. Zo ken ik ze niet. Hun voorhoede is best wel goed. Maar als je de angel eruit haalt, dan wordt het moeilijker voor ze. Daar hebben we een bepaald plan voor gemaakt.”

Vivianne Miedema

Oranje behaalde 7 punten in de groep en maakte vooral indruk met de trefzekerheid. Van de 21 doelpunten werden er acht gemaakt door Vivianne Miedema. De spits begon in de laatste wedstrijd tegen China (8-2) vanwege lichte klachten op de bank, maar maakte als invalster weer twee goals.

„Vivianne is fit en kan gewoon spelen”, aldus Wiegman. „Amerika wil altijd graag de spits van de tegenstander opvreten, dat kunnen ze ook wel aardig. Maar wij denken daar iets op gevonden te hebben. Het klinkt heel geheimzinnig, maar het is geen hogere wiskunde. Vrijdag zul je dat wel zien.”

Tegenover de ongekende productiviteit voorin staan ook al acht tegendoelpunten. „Dat vinden we zelf ook te veel. Die fouten moeten er uit.”

Geen revanchegevoelens

Bij Wiegman leven geen revanchegevoelens voor de verloren WK-finale. „We hebben het toen goed gedaan, tot na een uur die penalty kwam. Het is nu twee jaar later en we zijn weer een stapje verder met het team. Dit is het moment dat we Amerika kunnen verslaan, zo voelen we dat echt.” Het duel in Yokohama begint vrijdag om 13.00 uur Nederlandse tijd.

Bekijk hier het volledige olympische programma.